Νερό στις ελιές απαραίτητα αυτή την εποχή


Οι βροχοπτώσεις του χειμώνα, οι θερμοκρασίες και οι χειρισμοί μας όλη την καλλιεργητική περίοδο της ελιάς είναι καθοριστικοί παράγοντες για την παραγωγή που θα πάρουμε την χρονιά που διανύουμε.

Βροχές ασυνήθιστα χαμηλές, θερμοκρασίες υψηλότερες από άλλες χρονιές κάθε άλλο παρά θετικοί παράγοντες για μια καλή παραγωγή, που για να την έχουμε επιβάλλεται ο ανθρώπινος παράγων να παίξει το ρόλο του, που δεν είναι άλλος από το να δώσει στις ελιές του, το ταχύτερο δυνατό το νερό που τους χρειάζεται. Να συμπληρώσει δηλαδή τις ελλειμματικές βροχές του χειμώνα που εξαιτίας αυτών τα δέντρα μας αυτή την περίοδο δοκιμάζονται. Μία δόση νερού σ’ αυτή τη φάση της τάξης του 2 με 2 1/2 βαρέλια νερού κανονικό δέντρο είναι αρκετό για να κάνουμε την διαφορά που μας ενδιαφέρει.

Αυτή την εποχή ένα μικρό ποσοστό από τα δέντρα έχει ανθοφορήσει, όλα δε τα υπόλοιπα σε μερικές μέρες θα ανθοφορήσουν και αυτά. Την ανθοφορία ακολουθεί όπως είναι γνωστό η καρπόδεση, που αν δεν ποτίσουμε, πολύ φοβάμαι ότι η καρπόδεση δεν θα είναι η αναμενόμενη. Δύο με δυόμιση βαρέλια νερό ανά δέντρο στο στάδιο που βρίσκονται θα τα βοηθήσουν σίγουρα για να μας ανταμείψουν με μια καλή παραγωγή.

Αν δεν δώσουμε τώρα νερό στα δέντρα μας που τους λείπει, η απλή λογική λέει ότι τα δέντρα θα κοιτάξουν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και δευτερευόντως την καρποφορία τους, που εξαντλημένα από την έλλειψη νερού φαντάζει δύσκολη.

Οι εφετινές βροχοπτώσεις μας αναγκάζουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ποσότητα νερού που θα δώσουμε στα δέντρα μας όλη την αρδευτική περίοδο, παράγοντας τον οποίο δυστυχώς ο ΤΟΕΒ μας σε πρόσφατο δημοσίευμά του, προτείνει 632 μ3 νερού ανά στρέμμα ελιάς, ποσότητα αστρονομική που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το πνεύμα της οικονομίας νερού. 

Παρόλα αυτά, η ανάγκη να διατηρήσουμε την υγεία και την παραγωγικότητα των ελιών μας υπερέχει των οικονομικών δυσκολιών. Επομένως, παρά τις προκλήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να παρέχουμε στα φυτά μας την αναγκαία υδροδότηση για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν επιτυχώς.

Μέχρι τότε εκείνο που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να εστιάσουμε στην παροχή νερού, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα στην παραγωγή μας και να διασφαλίσουμε μια επιτυχημένη συγκομιδή στο μέλλον.
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال