Νέα Πλατφόρμα Εύρεσης Εργατών Γης: Η Απάντηση στην Έλλειψη Εργατικών Χεριών στην Ελλάδα


 

Το θέμα αυτό αποκαλύπτει στο neakriti ο πρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία φιλόδοξη προσπάθεια, που αναμένεται να φέρει αποτέλεσμα, μέσα από τη συμμετοχή και την αγαστή συνεργασία των συνεταιρισμών που είναι μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο τμήμα των Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, που αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων οργανώσεων. 

«Έχουμε αναρτήσει στην πλατφόρμα της οργάνωσής μας μία λίστα 4.000 εργατών γης. Έτσι, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός-μέλος της ΕΘΕΑΣ, που επιθυμεί να βρει εργάτες, θα έχει τη δυνατότητα με τον σχετικό κλειδάριθμο να μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα. Να επιλέξει εργάτες γης, μέσα από τα προσωπικά στοιχεία που έχουν αναρτηθεί για κάθε εργάτη γης», όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ- Μ. Συνεταιρισμών. 

«Ο κάθε παραγωγός μέσα από τον Συνεταιρισμό του θα μπορεί να βρίσκει τον εργάτη που χρειάζεται. Θα υπάρχουν αξιόγραφα, όπως είναι το διαβατήριο και μια βεβαίωση από την Πρεσβεία, σκαναρισμένα και ανεβασμένα στην πλατφόρμα. Επομένως, αυτά τα έγγραφα θα τα τυπώνουμε. Και θα πληρώνουμε το κρατικό παράβολο των 100 ευρώ για να “κλείνουμε” τον εργαζόμενο να έρθει από τη χώρα του στην περιοχή μας και να εργαστεί για το διάστημα που χρειάζεται και πάντα μέσα από διαδικασίες που ακολουθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση», σύμφωνα με όσα τόνισε ο συνεταιριστής Μύρων Χιλετζάκης. 

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι από τη στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποβάλλει την επίσημη αίτηση για να έρθει ένας εργάτης από τη χώρα του εδώ, υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι 10 μέρες.

Από τη μια περιοχή στην άλλη 

«Με αυτόν τον τρόπο πάμε να βγάλουμε από το αδιέξοδο χιλιάδες παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πρόβλημα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών», σύμφωνα με τον συνεταιριστή. 

Την ίδια ώρα, μέσα από την πλατφόρμα της οργάνωσης γίνεται και μια προσπάθεια να μετακινούνται καραβάνια μετακλητών εργατών γης, που βρίσκονται ήδη και εργάζονται σε μια περιοχή της χώρας, μέχρι μια άλλη περιοχή που τους χρειάζεται στη συνέχεια για τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα. 

«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και μια άλλη διαδικασία, για να υπάρχει ''καραβάνι εργατών γης''», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών.

 «Όταν εγώ θέλω εργάτες γης για να μαζέψω τις ελιές μου, δεν μπορώ να απασχολώ έναν εργάτη όλο τον χρόνο για να μου δουλέψει ένα μήνα στις ελιές μου. Επομένως, εμείς, μέσα από αυτή την καινούργια πλατφόρμα, κάνουμε μία σύμπραξη ουσιαστικά σε όλη την Ελλάδα. Όταν λοιπόν είναι οι εργάτες γης στη Χαλκιδική και μαζεύουν τις πράσινες ελιές, θα μπορούν να φύγουν τελειώνοντας αυτή τη δουλειά και να έρθουν εδώ. Δηλαδή, θα μπορώ να κάνω εγώ το αίτημα ως Συνεταιρισμός Αρχανών να έρθουν στις Αρχάνες. Θα μείνουν εδώ για ένα-δυο μήνες και αφού ολοκληρωθεί η δουλειά τους εδώ, μέσα από την ίδια διαδικασία θα μπορούν να πάνε στην Αμαλιάδα. Και μετά να πάνε στη Μανωλάδα να μαζέψουν φράουλες και πάει λέγοντας. 

Επομένως, χρειαζόμαστε ένα ''καραβάνι'' από εργάτες γης μετακλητούς, έτσι ώστε να γίνεται αυτή η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας. Να μετακινούνται από τον έναν τόπο στον άλλο και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κάθε τόπου», πρόσθεσε ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Δε θα μπορούσαμε να μαζέψουμε τη σοδειά μας αν είχαμε βεντέμα» 

Μάλιστα, ο συνεταιριστής αναφέρθηκε και στον ελαιοκομικό τομέα της Κρήτης: «Αν φέτος είχαμε βεντέμα, θα είχαμε μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς, γιατί δε θα υπήρχαν οι εργάτες γης να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Θα είχε το λάδι 8,5 με 9 ευρώ το κιλό και εμείς δε θα μπορούσαμε να μαζέψουμε τη σοδειά μας». 

Καταλήγοντας, είπε, ότι την ερχόμενη Τρίτη, στις 2:30 το μεσημέρι, η διοίκηση της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

«Εκεί θα του θέσουμε κύρια θέματα, όπως αυτό, που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και κάποια ιδιαίτερα θέματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη». 

Πηγή - neakriti.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال