Έναρξη της Πλατφόρμας για το Επίδομα Μητρότητας σε Αγρότισσες: Αναδρομική Ισχύς και Διευκολυντικές Διαδικασίες για τις Μητέρες


 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας, το οποίο πλέον παρέχεται και σε μη μισθωτές, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, και των αγροτισσών. Αυτή η κίνηση έρχεται να ενισχύσει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της μητρότητας, προσφέροντάς τους οικονομική ασφάλεια και στήριξη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 5078/2023, το επίδομα μητρότητας που παρέχεται από τη Διαχειριστική Υπηρεσία Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασφαλισμένων (ΔΥΠΑ) ανέρχεται σε 830 ευρώ μηνιαίως, ισούμενο με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, για ένα διάστημα εννέα μηνών, συνολικά 7.470 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το μέτρο ισχύει αναδρομικά, καλύπτοντας και τις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας στη διεύθυνση https://parentalbenefits.dypa.gov.gr εντός δύο μηνών από την επόμενη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ, ή εντός δύο μηνών από την επόμενη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή της τελεσιδίκης της δικαστικής απόφασης αν πρόκειται για υιοθεσία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις όπου οι αιτούντες δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., πρέπει να προβούν σε εγγραφή μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, επιτρέποντας την εξέταση των αιτημάτων με σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης, και την έναρξη της καταβολής του επιδόματος από τον πρώτο μήνα μετά την υποβολή της αίτησης.

Μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων μεταξύ της ΔΥΠΑ, του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επεξεργασία του αιτήματος αντλούνται ηλεκτρονικά, προσφέροντας ένα γρήγορο και αποτελεσματικό μέσο για τους δικαιούχους.

Με αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση ενισχύει την προστασία και τη στήριξη των μητέρων κατά τη διάρκεια της μητρότητας, ενισχύοντας την οικονομική τους ασφάλεια και παρέχοντας ένα περιβάλλον υποστήριξης για τη φροντίδα και την ανατροφή των νεογνών.

Είμαστε πάντα δίπλα στον αγρότη! Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κοινοποιήστε το και βοηθήστε μας να φτάσουμε σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες. Στο e-agrotis.gr βρίσκουμε, ψάχνουμε και είμαστε δίπλα στον αγρότη, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη και πλήρεις ενημερώσεις για τα θέματα που τον απασχολούν. Επισκεφθείτε μας στο https://www.e-agrotis.gr/ για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα και ενημερώσεις από τον κόσμο της γεωργίας.

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال