Aμπέλι : Ακαρίωση και ερίνωση


 

Ακαρίωση

Η ακαρίωση την άνοιξη προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη και παραμόρφωση βλαστών (προσοχή το σύμπτωμα αυτό το προκαλούν και άλλες ασθένειες).

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του εχθρού την περασμένη χρονιά και μόνο αν η προσβολή υπήρξε γενικευμένη, να γίνει ψεκασμός με ειδικό ακαρεοκτόνο μέχρι την επίτευξη του σταδίου έκπτυξης 2 - 3 φύλλων.


Ερίνωση

Προκαλεί εξογκώματα στην άνω επιφάνεια των φύλλων και αντιμετωπίζεται με ψεκασμό με βρέξιμο θείο 1%, ή ειδικό ακαρεοκτόνο στο φούσκωμα των ματιών. Ο ψεκασμός είναι δικαιολογημένος μόνο αν την περασμένη χρονιά είχαν παρατηρηθεί σημαντικές ζημιές όπως νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών και φυλλώματος.


Σημείωση για τους βιοκαλλιεργητές: Είναι επιβεβλημένος ένας τουλάχιστον ψεκασμός με βρέξιμο θείο, μέχρι την έξοδο των 2 - 3ων φύλλων, που έχει δράση ενάντια στη φόμοψη, το ωΐδιο και την ερίνωση. Η δόση πρέπει να κυμαίνεται στα 500 - 800 gr/hl, ώστε ο ψεκασμός να είναι σχετικά αποτελεσματικός και κατά της φόμοψης χωρίς κίνδυνο φυτοτοξικότητας.

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال