Χάρτης Ιστοτόπου - Μελισσοκομία Χάρτης Ιστοτόπου - Καλλιέργειες Χάρτης Ιστοτόπου - Δενδροκαλλιέργεια Χάρτης Ιστοτόπου - Αγρότες Χάρτης Ιστοτόπου - Ειδήσεις Ελιά: Μύκητες και εντομολογικοί εχθροί της εποχής – Πώς αντιμετωπίζονται

Ελιά: Μύκητες και εντομολογικοί εχθροί της εποχής – Πώς αντιμετωπίζονται


 

Συστάσεις προς τους ελαιοπαραγωγούς:

Ο μύκητας του κυκλοκονίου δημιουργεί χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες («μάτια παγωνιού»), στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η πρόωρη και έντονη φυλλόπτωση και η εξασθένηση των δένδρων. Για την δημιουργία νέας μόλυνσης, χρειάζεται σταγόνα νερού (βροχή ή δροσιά) και θερμοκρασίες 9-25ο C. Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν την πηγή μολυσμάτων για τις φθινοπωρινές μολύνσεις.

Υπάρχουν ελαιώνες με σοβαρές προσβολές από τον μύκητα.

Οδηγίες: Όπου η ασθένεια δημιουργεί πρόβλημα, να γίνει επέμβαση όταν το μήκος της νέας βλάστησης φτάσει τα 2-5 εκ. Αν συνεχίζονται οι προσβολές να γίνει επανάληψη της επέμβασης μετά από 2-3 εβδομάδες. Η αραίωση της κόμης διευκολύνει τον αερισμό μειώνοντας έτσι την υγρασία στο φύλλωμα.

Να σημειωθεί ότι ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα και ιδιαίτερα με βορδιγάλειο πολτό (1%), όταν εφαρμόζεται σε περιόδους υψηλής υγρασίας, προκαλεί πτώση των προσβεβλημένων φύλλων, η οποία είναι επιθυμητή στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Πυρηνοτρήτης

Οι προνύμφες του εντόμου αυτή την εποχή τρέφονται από τη νεαρή βλάστηση.

Οδηγίες: Οι ζημιές από το φάγωμα της νεαρής βλάστησης είναι ελάχιστες.

Δεν συνιστάται καμία επέμβαση αυτή την περίοδο.

Καλοκόρις

Οι νεαρές νύμφες προτιμούν κάποια ζιζάνια (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, σινάπι, ζοχός, μολόχα, αγριοσέλινο κλπ) τα οποία αν δεν βρουν στον ελαιώνα ανεβαίνουν στα δένδρα.

Οι προσβολές ξεκινούν από τα αρχικά στάδια της βλάστησης , μέχρι το στάδιο του μούρου. Οι προσβολές από το έντομο είναι συνήθως περιοδικές και σποραδικές.

Οδηγίες: Επειδή η ύπαρξη των ανωτέρω ζιζανίων παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση της προσβολής από το έντομο, όπου είναι εφικτό, η αυτοφυής βλάστηση να παραμένει στον ελαιώνα μέχρι την άνθιση των ελαιοδένδρων.

Σε ελαιώνες που αναμένεται μικρή ανθοφορία και διαπιστώνεται η ύπαρξη υψηλών πληθυσμών του εντόμου (6-7 άτομα σε κλαδίσκο 50-60 εκ. (στο κρίσιμο διάστημα προσβολών), να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένο σκεύασμα.

Μαργαρόνια

Το έντομο προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, τα κλειστά άνθη και μερικές φορές και πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς.

Οδηγίες: Στα μεγάλα ελαιόδενδρα δεν απαιτείται επέμβαση. Στα φυτώρια ελιάς και νεαρά δενδρύλλια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, να γίνει επέμβαση όταν παρουσιαστούν έντονες προσβολές.

Ξυλοφάγα έντομα (Φλοιοτρίβης, Φλοιοφάγος)

Η λήψη καλλιεργητικών μέτρων είναι αρκετή για την αντιμετώπισή τους.

Καλλιεργητικά μέτρα:

  1. Αφαίρεση με κλάδεμα πολύ προσβεβλημένων, ξερών ή μισόξερων κλάδων και κλαδίσκων και απομάκρυνσή τους από τον ελαιώνα. H εναπόθεση των κλαδιών στα όρια του ελαιώνα αποτελεί εκτροφείο των ξυλοφάγων.
  2. Διατήρηση των δένδρων σε καλή θρεπτική κατάσταση με ισορροπημένη λίπανση.

Υπενθυμίζεται, ότι πρέπει να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η αραίωση της κόμης διευκολύνει τον αερισμό και τον φωτισμό των δένδρων και βοηθά έμμεσα στην καταπολέμηση διαφόρων εχθρών και ασθενειών.

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال