Κατσίγαρος: Η Νέα Εποχή στη Λίπανση των Ελαιοκομικών Καλλιεργειών


 

Μία σημαντική εξέλιξη από την οποία αναμένεται να αλλάξει άρδην ο τρόπος λίπανσης των ελαιόδεντρων στην Κρήτη, είναι πλέον γεγονός.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο γεωπόνος Μανώλης Βιδάλης, οι προσπάθειες αξιοποίησης του κατσίγαρου ώστε εκείνος να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση ελαιόδεντρων, απέφεραν καρπούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια πειράματος του οποίου προΐσταται σε ελαιουργείο στο Καβούσι, αποδείχθηκε ότι ο κατσίγαρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των ελαιόδεντρων, ως βελτιωτικό προϊόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο διαπιστώθηκε μέσα από την αξιοποίηση του κατσίγαρου ότι περιέχει τα συστατικά εκείνα και μάλιστα στις ιδανικές αναλογίες, που χρειάζεται μία ελιά προκειμένου να λιπανθεί και να αποφέρει περισσότερη παραγωγή.

''Πρόκειται για ένα άοσμο προϊόν'', όπως είπε ο γεωπόνος ''το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως καλό προϊόν θρέψης της ελιάς'', σημειώνει ο. Βιδάλης.

Το πείραμα βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια ενώ τώρα μετά και τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε το προϊόν να πάρει τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια να μπει δυναμικά στην αγορά ως λιπαντικό πλέον υγρό.

Ο νέος τρόπος λίπανσης των ελαιόδεντρων εφόσον εγκριθεί, θα έχει μηδενικό κόστος αφού το μόνο που χρειάζονται είναι δύο αντλίες ενώ θα χρειάζονται μόνο 5 λίτρα του προϊόντος σε 100 κιλά νερού.

Σε πρώτη φάση, όπως είπε ο γεωπόνος, ''το σκεύασμα θα αξιοποιείται μόνο για την ελιά ωστόσο θα γίνουν νέα πειράματα στο μέλλον προκειμένου να φανεί εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καλλιέργειες''.

Πηγή - ekriti.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال