Χάρτης Ιστοτόπου - Μελισσοκομία Χάρτης Ιστοτόπου - Καλλιέργειες Χάρτης Ιστοτόπου - Δενδροκαλλιέργεια Χάρτης Ιστοτόπου - Αγρότες Χάρτης Ιστοτόπου - Ειδήσεις Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου

Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου


 

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα δεν είχαμε πραγματικά γεγονότα εκτός από τα πολλά λόγια ορισμένων αγροτοδημοσιογράφων. Parole parole που τραγουδούσε αρχές της δεκαετίας ’70 η Mina. Στον αληθινό κόσμο που μας ενδιαφέρει η αγορά έχει παγώσει, χωρίς προσφορά αλλά και χωρίς ζήτηση. Χαρακτηριστικό ότι ένα όλο κι όλο βυτίο βγήκε σε δημοπρασία στην όμορφη Μεταμόρφωση της Λακωνίας αλλά δεν συγκίνησε κανέναν υποψήφιο αγοραστή.

Η ποιότητα αποτελεί τον ρυθμιστή της αγοράς. Όσοι διαθέτουν παρθένα εξαιρετικών προδιαγραφών τα κρατούν σαν “κόρη οφθαλμού” ή τα προσφέρουν σε τιμές τόσο υψηλές που κανένας έμπορος/βιομήχανος δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον.

Τα βιομηχανικά αντιμετωπίζουν διάφορα ποιοτικά ερωτήματα με αποτέλεσμα να ακούγονται τιμές για τους 5° σε ένα εύρος από 6,90 έως και 7,20€/κιλό χωρίς όμως αντίκρισμα.

Τα πυρηνέλαια συνεχίζουν να κινούνται κάπως ικανοποιητικά με αναχώρηση το μπρούτο 10° περί τα 3,10€/κιλό.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία που λόγω μεγέθους όλοι έχουν πάνω της στραμμένα τα βλέμματά τους εκδηλώνει μια αντιφατική συμπεριφορά.

Τουλάχιστον αν πιστέψουμε την OLIMERCA,  που υιοθέτησε πανηγυρικούς τόνους,  οι κοοπερατίβες που μέχρι τώρα αντιστέκονταν άρχισαν να πουλάνε μαζικά, το σκοινί έσπασε, οι τιμές κατρακυλούν χάνοντας 50 περίπου σέντς μέσα σε 1-2 ημέρες, ομοιόμορφα όλες οι ποιοτικές κατηγορίες. Κάποιο πραγματικό γεγονός δεν αναφέρεται εκτός από τις γνωστές ήδη και αρκετό καιρό βροχές, σπεύδει μάλιστα να εκφράσει την αισιοδοξία της για την επόμενη εσοδεία ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 1,3 εκ. τόνους !

Υπάρχουν κι άλλες τοποθετήσεις πιο ψύχραιμες, που δεν υιοθετούν τα περί κατρακύλας τιμών. Τα συνήθη έξτρα όπως και τα παρθένα υποχωρούν περί το 0,5-1,5%, ενώ αντιστρόφως οι βιομηχανικοί άσσοι ανεβαίνουν 1,5% όπως και τα πολύ καλά έξτρα που διατηρούν υψηλά τις θέσεις τους στα 9€/κιλό.

Σημαίνουν κάτι αυτά για “διορθώσεις” και τα λοιπά που διαβάζουμε στον ελληνικό τύπο; Κατά την ταπεινή μου γνώμη κανείς μα κανείς δεν μπορεί σήμερα να γνωρίζει αν η καλή ανθοφορία θα μετασχηματιστεί σε μία καλή καρποφορία όπως όλοι ευχόμαστε. Αν η κατανάλωση συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς υποχώρησης, αν θα επιταχύνει την πτώση ή αν θα αλλάξει πρόσημο και θα γίνει ανοδική. Ακόμη και το ακραίο σενάριο των 1,3 εκ. τόνων θα το δούμε να υλοποιείται σε 11-12 μήνες. Πώς θα περάσουν οι ενδιάμεσοι μήνες με τις δεξαμενές άδειες ; Ούτε για τις διαθέσεις του Ερντογάν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει την απαγόρευση των εξαγωγών του χύμα.

Οπότε παραμένουμε στην φράση που έχουμε καθιερώσει: «Πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Ανοίξτε χάρτες και πυξίδες, συντονιστείτε σε αξιόπιστους ασύρματους».

Πηγή: olivenews.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال