Προς εκρίζωση σχεδόν 20.000 εκτάρια αμπέλια;


 

Μεγάλη πτώση της ζήτησης, αύξηση της συγκομιδής το 2023, απούλητη παραγωγή, υπερβολικά και δαπανηρά αποθέματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένα ολόκληρο τμήμα της βιομηχανίας κρασιού της Καλιφόρνια. Εξ ου και η έκκληση για μαζικές εκριζώσεις από έναν Αμερικανό επαγγελματία μάνατζερ.

Δεν είναι μόνο στην Ευρώπη που μιλούν για εκριζώσεις αμπελιού. Ήδη πριν από τέσσερα χρόνια, ο Jeff Bitter, πρόεδρος της ένωσης Allied Grape Growers, που εκπροσωπεί περίπου 500 αμπελουργούς από την Καλιφόρνια, προέτρεψε τους παραγωγούς να εκριζώσουν περίπου 12.000 εκτάρια για να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν την αγορά και 7.000 εκτάρια εκριζώθηκαν ήδη. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να εκριζωθούν 20.000 εκτάρια, εκτιμά ο επαγγελματίας εκπρόσωπος, βάσει του ρυθμού των νέων φυτεύσεων, αλλά και της πτώσης της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, πριν από τρία χρόνια φυτεύτηκαν 8.000 εκτάρια και θα τεθούν σε παραγωγή φέτος στην κύρια οινοπαραγωγική πολιτεία της Αμερικής. Επιπλέον, από αυτές τις νέες περιοχές, τα δύο τρίτα είναι ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, για τις οποίες η ζήτηση μειώνεται παγκοσμίως.

Επηρεάζονται τα εύρη εισαγωγικού επιπέδου

Και όμως, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια: σημαντικό μέρος των σταφυλιών που καλλιεργήθηκαν το 2023 δεν είχαν συγκομιστεί λόγω έλλειψης ζήτησης και τα αποθέματα συσσωρεύονται, το κόστος τους αυξάνεται με την αύξηση των επιτοκίων.

«Κανείς δεν βγάζει χρήματα κρατώντας αποθέματα σε ετοιμότητα», επέμεινε ο Jeff Bitter κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεδρίων με τίτλο «Unified Wine & Grape Symposium» στα τέλη Ιανουαρίου στο Σακραμέντο. Ως υπενθύμιση της πραγματικότητας, παρουσίασε λεπτομερώς τις εκτάσεις που θα τρυγηθούν ανά ζώνη παραγωγής και ποικιλία αμπέλου.

Οι δύο κύριες περιοχές είναι, η κεντρική, βόρεια και νότια κοιλάδα του Lodi, στις οποίες καλλιεργούνται οινοποιήσιμα σταφύλια με τιμή κάτω από $6 και έως $11. Και στις δύο περιπτώσεις, ο επαγγελματίας εκπρόσωπος εκτιμά ότι πρέπει να εκριζωθούν 6.000 εκτάρια.

Το ίδιο ισχύει για τις παράκτιες περιοχές, με εξαίρεση τη Νάπα και τη Σονόμα. Μόνο αυτοί οι αμπελώνες στις περιοχές αυτές φαίνονται σχετικά ισορροπημένοι, ακόμα κι αν πρέπει να εκριζωθούν παλιά αμπέλια και ερυθρές ποικιλίες (2.000 εκτάρια), αλλά η ισορροπία προέρχεται κυρίως από την έλλειψη διαθέσιμης γης για φύτευση και το κόστος της.

Κακές συγκομιδές

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς η Καλιφόρνια γνώρισε κακές συγκομιδές τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω ξηρασίας, πυρκαγιών και ασθενειών. Το 2023, ενώ οι αποδόσεις ήταν υψηλές (17 τόνοι ανά εκτάριο κατά μέσο όρο), το ποσοστό απόρριψης λόγω ασθένειας και έλλειψης αγοραστών αναμφίβολα έχει περιορίσει τους παραγόμενους όγκους (3,7 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή +8% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας στις 9 Φεβρουαρίου).

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ισορροπημένη παρά τις τρεις χαμηλές συγκομιδές, κάτι που είναι μάλλον συγκλονιστικό», παραδέχτηκε ο Jeff Bitter. «Θα ήθελα να μπορώ να στείλω ένα πιο θετικό μήνυμα, να πω ότι ο κλάδος ανθεί, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας προκλήσεις». Και να αναφέρω συγκεκριμένα το κίνημα κατά του αλκοόλ που επιταχύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τον ανταγωνισμό από άλλα ποτά. «Οι αναλυτές του κλάδου μας κρατούν ενήμερους για τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και τάσεις των καταναλωτών εδώ και πολύ καιρό. Φαίνεται ότι κάναμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά αυτά τα ζητήματα και τώρα αρχίζουμε να αισθανόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις».

Σίγουρα δεν επηρεάζονται όλες οι ποικιλίες και οι ζώνες αμπέλου με τον ίδιο τρόπο. Συνολικά, τα λευκά τα πηγαίνουν καλύτερα από τα κόκκινα και τα premium τμήματα. Όμως, τους επόμενους μήνες, άλλοι παράγοντες θα τεθούν σε εφαρμογή, κυρίως ο ρυθμός ανανέωσης πολυετών συμβάσεων που δεσμεύουν τους αμπελουργούς με τα οινοποιεία. «Ορισμένα συμβόλαια έληξαν μετά τη συγκομιδή του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα σταφύλια θα είναι διαθέσιμα στην άμεση αγορά, και εδώ βλέπουμε τον αντίκτυπο των πλεονασμάτων», προειδοποιεί ο Jeff Bitter.

Πηγή www.ot.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال