ΟΧΙ» της Περιφέρειας στα πλωτά φωτοβολταϊκά της λίμνης Πολυφύτου


Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι δήμαρχοι Σερβίων και Βελβεντού, Χρήστος Ελευθερίου και Μανώλης Στεργίου, αντίστοιχα, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως για την περιοχή τους δεν συμβαδίζει η ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών με την αξιοποίηση της λίμνης η οποία προορίζεται μόνο για τουριστική αξιοποίηση, καθώς μπορεί να ενταχθεί σε σημαντικές περιοχές για τα πουλιά, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ερώτηση Κ. Βέττα για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πολυφύτου

«Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πολυφύτου ναρκοθετεί το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις προοπτικές της περιοχής». Αυτό υποστηρίζει η Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Καλλιόπη Βέττα, σε ερώτηση που κατέθεσε  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή. Στην ερώτηση, αναδεικνύεται το ζήτημα της επιχειρούμενης εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στην Λίμνη Πολυφύτου. Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό από δημοσιεύματα, έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αιτήσεις αδειοδότησης για λειτουργία 8 πλωτών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 66ΜW.

H συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζεται στην ερώτηση, έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας της Δ.Ε.Η., ιδιωτών και αρμόδιων φορέων, ήδη από το 2020-2021, να τοποθετήσουν πλωτά φωτοβολταικά στη Λίμνη. Τότε, η ομόθυμη αντίδραση των φορέων και των πολιτών, είχε σταματήσει τις επιδιώξεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Σήμερα, όπως υποστηρίζει η βουλευτής, χάρη και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, ιδιώτες, σε συνεργασία με την Δ.Ε.Η., επανέρχονται για το θέμα, επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι η Δυτική Μακεδονία είναι για την κυβέρνηση, μια «μπαταρία» και μόνο.

Η κα Βέττα ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως:

Εάν θα επιτρέψει την αδειοδότηση για εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταϊκών στην λίμνη Πολυφύτου; Και ποιες είναι οι ενέργειες για την αξιοποίηση και τη διαφύλαξη της λίμνης, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες;

Εν τω μεταξύ,  στην ίδια κατεύθυνση για την προστασία και την ανάδειξη της Λίμνης, θα συζητηθεί σήμερα, στις 14:30, στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα με τους επαγγελματίες αλιείς καραβίδας.

Νέα επίκαιρη ερώτηση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα σε επανακατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησής του για το σύνολο των προβλημάτων που βιώνουν οι αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, προχώρησε χθες Πέμπτη 21 η Μαρτίου ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με διακριτή έμφαση στο μείζον ζήτημα «της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη».

Η συζήτηση της ερώτησης, που είχε κατατεθεί στις 10 Μαρτίου, είχε αναβληθεί, εξαιτίας ανατροπής στον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό που επέφερε η ειδική συνεδρίαση για την τραγωδία των Τεμπών.

πηγή: ertnews.gr

 

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال