Εντός της εβδομάδας διορθωτικές προκαταβολές του ΕΛΓΑ σε πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας


 

Στην καταβολή διορθωτικών προκαταβολών αποζημιώσεων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας ο ΕΛΓΑ, στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, που είχαν εντοπίσει λάθη στις αρχικώς καταβληθείσες προκαταβολές και είχαν ενημερώσει το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού στη Λάρισα που λειτουργούσε για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, όπως υπενθύμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» του Πειραιά, στη σύσκεψη που είχε γίνει στο ΥπΑΑΤ με το σύνολο των εκπροσώπων των αγροτών και των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας προ δεκαημέρου, ελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν:

– Την προηγούμενη Τρίτη οι 487 αλιείς του Παγασητικού και της Λάρισας έλαβαν 1,5 εκατ. ευρώ ως απώλεια εισοδήματος από τον Daniel.

–  Την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων. Οι δε μελέτες για το συγκεκριμένο μέτρο είναι και αυτές δωρεά. Το μέτρο αφορά κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Θεσσαλικού Κάμπου και του Έβρου.

– Καταβάλλονται πρόσθετες – διορθωτικές προκαταβολές 1,3 εκατ. ευρώ σε πληγέντες που ανέφεραν στον ΕΛΓΑ λάθη στην αρχική καταβολή των προκαταβολών.

– Υπεγράφη η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Το μέτρο για τις παρακάρλιες περιοχές

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, αναμένεται η έγκριση του Μέτρου για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ. Όπως είπε αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη με πρόσθετα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο  και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση. Ο υπουργός δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

Το project της Θεσσαλίας, σημείωσε, ο ΥπΑΑΤ δεν είναι παντού το ίδιο καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές δράσεις και μέτωπα που χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

Αναφερόμενος στις αλλαγές στην ΚΑΠ παρατήρησε ότι  είμαστε η μόνη χώρα από τις 27 της ΕΕ, που ήταν προετοιμασμένη καταθέτοντας 19 βελτιώσεις, αξιοποιώντας την κραυγή των αγροτών κατά των προβλημάτων που ανέδειξε η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ζήτημα των ελέγχων στην αγορά με στόχο την προστασία των ελληνικών προϊόντων. «Για κανενός το χατίρι δεν θα κάνουμε πίσω», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τόνισε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι μικτών κλιμακίων που ξεκίνησαν από το τέλος Ιανουαρίου, θα συνεχισθούν και θα ενταθούν και στα γαλακτοκομικά, και το λάδι, και στο μέλι, και στα οπωροκηπευτικά, αλλά – και εν όψει Πάσχα- και στο κρέας.

Οι έλεγχοι γίνονται στα supermarkets και σε άλλα σημεία λιανικής, αλλά και στις πύλες εισόδου της χώρας. Έχουν αποδώσει αλλά, όπως είπε, έχουν επιβληθεί και πρόστιμα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τόνισε ότι εκκαθαρίζονται και παλιές υποθέσεις, ενώ προωθείται και νέο, πιο αυστηρό, κυρωτικό πλαίσιο, με νομοσχέδιο που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή Οικονομικός ταχυδρόμος 

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال