Νέα υβρίδια αγγουριού κατά του φουζαρίου


 

Με νέα «όπλα», που έρχονται να προστεθούν στην ηλιοαπολύμανση του εδάφους και τη χρήση εμβολιασμένων φυτών, «θωρακίζονται» οι παραγωγοί αγγουριού, στη «μάχη» για την καταπολέμηση του μύκητα γένους «Fusarium», που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καλλιέργειας και στη χώρα μας.

Πρόκειται για την καινοτόμο σειρά μέσης ανεκτικότητας υβριδίων της αγγουριάς «For Defense», της Rijk Zwaan, που μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από το μύκητα, με πολύ χαμηλότερο κόστος από τις άλλες διαθέσιμες εμπορικές λύσεις και καθιστούν την καλλιέργεια βιώσιμη, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Παύλος Παυλίδης, Client Manager και Crop Specialist της «Rijk Zwaan Hellas».

«Στην Ελλάδα καλλιεργείται με επιτυχία και άριστη ποιότητα, έτσι όπως το ζητάει η αγορά, το υβρίδιο Forada. Ένα αγγούρι, με αρκετά υψηλή παραγωγικότητα και διάρκεια ζωής, το οποίο πήρε το όνομά του από την περιοχή Ψαρή Φοράδα στην Κρήτη, όπου καλλιεργείται το προϊόν και υπάρχει και το υβρίδιο Forami, με μικρότερο μέγεθος καρπού, που αξιοποιείται με μεγάλη επιτυχία, στην Ισπανία», εξηγεί ο κ. Παυλίδης.

Στοίχημα της εταιρείας, ωστόσο, είναι να εξελίξει τη σειρά. Στο πλαίσιο αυτό δοκιμάζεται ένα καινούριο υβρίδιο, με την κωδική ονομασία «24-PT 632», το οποίο δείχνει να είναι πολύ πιο παραγωγικό. Ωστόσο, το εάν θα βγει και σε εμπορική διάθεση θα κριθεί εντός του έτους.

«Το δοκιμάζουμε στο ερευνητικό κέντρο που έχουμε στην Ιεράπετρα, στον πειραματικό μας σταθμό, αλλά και σε συνεργασία κάποιους μεγάλους παραγωγούς. Είναι στη φάση 3 και εάν δούμε ότι υπάρχει ανταπόκριση από την αγορά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, θα πάρει το δρόμο για εμπορική εκμετάλλευση», λέει το στέλεχος της Rijk Zwaan Hellas, σημειώνοντας πως επ’ αυτού τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπου μέσα το φθινόπωρο του 2024.

Για όλη τη σειρά, For Defense πάντως, ο συνομιλητής μας υπογραμμίζει πως επειδή ακριβώς αφορά σε υβρίδια με μέση ανεκτικότητα στο γένος Fusarium, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής δεν εκλείπει πλήρως και για αυτό θα πρέπει ο παραγωγός να τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, σε σχέση με την απολύμανση του εδάφους, το καθάρισμα του θερμοκηπίου μετά από κάθε καλλιέργεια και την τοποθέτηση των μολυσμένων φυτών σε πλαστικές σακούλες.

Πηγή fresher.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال