Ένα σφηνάκι με ελαιόλαδο κάθε πρωί κάνει «θαύματα» στον οργανισμόΗ νέα τάση που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο θέλει να πίνουμε για πρωινό ένα σφηνάκι ελαιόλαδου, μάλλον ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τα οφέλη του και να το κάνεις και εσύ.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη λήψη ενός σφηνάκι με ελαιόλαδο. Κάθε χρόνο, φαίνεται πάντα να υπάρχει μια τάση ευεξίας που κατακτά τον κόσμο και φέτος, φαίνεται να είναι η λήψη μιας δόσης ελαιόλαδου το πρωί.

Αν ο αλγόριθμος του TikTok σου φανερώνει τάσεις υγείας τότε είναι πολύ πιθανό, μπορεί να καταλήξεις σε βίντεο με συνταγές χυμών, σεμινάρια μακιγιάζ και εύκολες συνταγές πρωινού. Όταν όμως αρχίσεις να βλέπεις όλο και περισσότερα βίντεο στο #guthealthtok θα δεις ανθρώπους που έπαιρναν ένα σφηνάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού το πρωί. Αυτή είναι η νέα μόδα που έχει κατακλύσει το TikTok και πρέπει να προστεθεί στην πρωινή σου ρουτίνα.

Τι λέει το κοινό

Αν η σελίδα «Για σένα» δεν σε έχει τροφοδοτήσει ακόμα με βίντεο ανθρώπων που πίνουν ένα σφηνάκι ελαιόλαδο, εδώ είναι μια σύνοψη του τι λένε οι TikTok: Εάν πιείς μία δόση ελαιόλαδο με άδειο στομάχι, μπορεί να επικαλύψει τα τοιχώματα του στομάχου, βελτιώνοντας την κινητικότητα σε όλο το παχύ έντερο και επιτρέποντας την ομαλή κίνηση του εντέρου και την πέψη. Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν μια σταγόνα χυμό λεμονιού για οφέλη όπως η βελτιωμένη υγεία του πεπτικού συστήματος.

Παρόλο που αυτή τη στιγμή αποτελεί τάση του TikTok, η λήψη ενός σφηνάκι ελαιολάδου δεν είναι κάτι καινούργιο: Οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες, και η χρήση του ελαιόλαδου τόσο για θρεπτικές όσο και για φαρμακευτικές ιδιότητες χρονολογείται ήδη από την Αρχαία Αίγυπτο.

Αν και δεν ακούγεται απίστευτα ορεκτικό ,η συγκεκριμένη τάση ευεξίας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής σου υγείας. Αν αυτή η τάση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον σου, συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τι έχουν να πουν οι ειδικοί για τα οφέλη του ελαιολάδου και για το αν θα πρέπει ή όχι να ακολουθείς αυτή την τάση.

Τα οφέλη του ελαιολάδου

Όσον αφορά το αν το ελαιόλαδο είναι υγιεινό ή όχι, οι φήμες είναι αληθινές. Προφανώς, το ελαιόλαδο είναι μια υπερτροφή που περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης υγιών βακτηρίων και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες και ένα προφίλ λιπαρών οξέων που μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου και στη μείωση των επιβλαβών βακτηρίων», εξηγεί η Cassie Brown, MS, CHHP.

«Χρειαζόμαστε αυτά τα λιπαρά για να υποστηρίξουμε τη γνωστική μας υγεία, τη σωστή ενεργειακή λειτουργία και τη λειτουργία των νεύρων, και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες, να προωθήσουν τον κορεσμό, να επιβραδύνουν την πέψη μας για σωστή απορρόφηση, να βοηθήσουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και να βοηθήσουν στην ενυδάτωση και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μας».

Όπως και άλλα υγιεινά λιπαρά, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου. «Τα υγιή λίπη βοηθούν το έντερό σας να απορροφήσει ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, D και Κ, τα οποία είναι βασικά για τη βέλτιστη υγεία», συμφώνησε η Tara Bassi, MS, CNS, LDN.

Είναι επίσης πολύ φιλικά προς την καρδιά, χάρη στην ικανότητά τους να βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η Bassi εξήγησε ότι η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος και το συνολικό πεπτικό μας σύστημα.

Αξίζει λοιπόν η τάση αυτή;

Δεν είναι μυστικό ότι το ελαιόλαδο είναι ο φίλος μας: Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα τέλειο βασικό συστατικό της κουζίνας και είναι ιδανικό για την καθημερινή μας διατροφή, αλλά είναι απαραίτητο να ξεκινάμε το πρωινό μας με ένα σφηνάκι; Η Brown εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ποτέ μια ενιαία προσέγγιση για τη θεραπεία οποιουδήποτε συμπτώματος, και ενώ υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία γενικά, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει ότι η λήψη μίας δόσης του με άδειο στομάχι είναι πιο ωφέλιμη.

Οι ειδικοί όμως προτείνουν ότι μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη του ρίχνοντάς το σε μια σαλάτα, αναμειγνύοντάς το σε ένα ντρέσινγκ ή προσθέτοντάς το σε ένα smoothie ή ένα γεύμα, όπως θα έκανες με οποιοδήποτε άλλο υγιεινό λίπος. Η Bassi συμφώνησε ότι και μόνο η προσθήκη λίγου ελαιολάδου στα γεύματά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ήταν ευεργετική. Ωστόσο, κάθε σώμα είναι διαφορετικό και επειδή μια τελετουργία δεν έχει μελετηθεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι καλά.

Αν ενδιαφέρεσαι να δοκιμάσεις μια δόση αγνού παρθένου ελαιόλαδου, πιθανόν να μην είναι επιβλαβές να το παίρνεις σε πόσιμο σφηνάκι -εκτός αν έχεις ορισμένες παθήσεις που επηρεάζουν την απορρόφηση των λιπών-, οπότε μίλησε με το γιατρό σου για να προσδιορίσεις αν η επιπλέον δόση υγιεινών λιπαρών είναι κατάλληλη για σένα.

Πηγή: TheIssue.gr

 

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال