Σπέρνουν φωτοβολταϊκά στο Νευροκόπι, διώχνουν κτηνοτρόφους και πατάτα


Προβληματισμό και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου και του Κατάφυτου Δράμας ο σχεδιασμός εταιρειών να δημιουργήσουν τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων.

«Το ένα είναι στην Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου, με έκταση 6.500 στρέμματα, και το άλλο έκτασης 3.700 στρεμμάτων και περικυκλώνει την Κοινότητα Κατάφυτου. Υπάρχουν άλλα δύο, στον Βώλακα και το Παγονέρι, αλλά δεν ήρθαν ακόμη σε διαβούλευση. Πληροφορούμαστε ότι αυτά τα δύο είναι επιπλέον 3.000 στρέμματα», περιγράφει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, τονίζοντας ότι οι ίδιοι ήταν εξαρχής κάθετα αντίθετοι.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσέρνιος, η Κοινότητα Νευροκοπίου έχει παραχωρήσει ήδη πολύ μεγάλη έκταση από τα βοσκοτόπια της για τις ανάγκες των εργασιών λατομικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί σημαντικά ως προς τη χρήση τους, αλλά και ως προς τη δήλωσή τους για τη λήψη επιδοτήσεων. Ανεξάρτητα από την κτηνοτροφία, ο κ. Τσέρνιος σημειώνει ότι δεν θα μείνει διαθέσιμη έκταση για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα θελήσει να προγραμματίσει κάποιος μελλοντικά.

Ως κτηνοτρόφος, ο ίδιος εξηγεί ότι η εγκατάσταση του εν λόγω πάρκου στην περιοχή του θα προκαλέσει καθολικό αφανισμό της κτηνοτροφίας, γιατί «όπως σχεδιάζεται να στηθεί, περικυκλώνει όλα τα μαντριά και δεν αφήνει ούτα πρόσβαση ούτε χώρο για βοσκότοπο! Αφήνει μόνο μία δίοδο στο μαντρί και εξαφανίζει την εκτακτική κτηνοτροφία». Προσθέτει, δε, ότι η περιοχή παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί έχουν χαρτογραφηθεί σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές του 2020.

Οι κάτοικοι της περιοχής, επιχειρώντας να υπερασπιστούν τον τόπο και το μέλλον τους, μετέφεραν τις αντιρρήσεις τους σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Δυστυχώς, όμως, οι δήμοι και η περιφέρεια δεν έχουν παρά μόνο γνωμοδοτική άποψη, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Οι αγρότες σχεδιάζουν ένα συλλαλητήριο για να ακουστεί η φωνή τους, καθώς και να ενημερώσουν τους κατοίκους, με σκοπό να σταματήσουν ή να περιορίσουν σημαντικά την εγκατάσταση.

Εστιάζοντας στις συνέπειες από την εγκατάσταση των δύο πάρκων, ο κ. Τσέρνιος εξηγεί ότι η παραμικρή επακόλουθη αλλαγή κλίματος θα επηρεάσει όλες τις καλλιέργειες. «Ενδεχομένως να μην μπορεί να καλλιεργείται πια η πατάτα Νευροκοπίου, εφόσον ανέβει η θερμοκρασία, καθώς η γεύση και η αναγνωρισιμότητά της οφείλονται στο μικροκλίμα της περιοχής. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα μας. Επιπλέον, στο Νευροκόπι παρατηρείται ένα πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή Οχυρό», σημειώνει, προειδοποιώντας ότι, με την παρουσία των φωτοβολταϊκών σε 10.000 στρέμματα, είναι πιθανό να πλημμυρίσουν οι Κοινότητες. Ο ίδιος κλείνει, λέγοντας ότι στον κάμπο έχουν μπει φωτοβολταϊκά σε πολλά στρέμματα, σε παραγωγική γη.


Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال