Μητσοτάκης προς αγρότες: Είμαστε εδώ να βρούμε λύσεις – Περιορισμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια


Με σύντομη τοποθέτηση on camera από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη με τους 15 εκπροσώπους των μπλόκων από Θεσσαλία, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Θα ακολουθήσει δεύτερη σύσκεψη της κυβέρνησης με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), που είναι θεσμικό σχήμα, το διάδοχο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

«Πρόθεσή μου να σας ακούσω όλους. Θα σας παρουσιάσω τις προτάσεις μας» είπε ο Μητσοτάκης. «Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψη τους δικαιολογημένους προβληματισμούς σας» πρόσθεσε. Και επανέλαβε ότι είναι «περιορισμένα» τα δημοσιονομικά περιθώρια. «Ξέρετε ότι πολλοί κλάδοι πάντα έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κοινωνική δικαιοσύνη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά των αγροτών ειπώθηκε ότι εφόσον υπάρχει καλή πρόθεση και αναγνωρίζονται τα δίκαια αιτήματα η κυβέρνηση μπορεί να βρει δημοσιονομικό χώρο.

Οι εν εξελίξει συζητήσεις είναι καθοριστικές καθώς η έκβασή τους θα κρίνουν τελικά το… κλίμα της επόμενης μέρας και συγκεκριμένα το αν θα καταγραφεί αποκλιμάκωση ή αν θα ανέβει η ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων, διευρύνοντας τις αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Εξάλλου όσα ακούσουν οι αγρότες από τους κυβερνητικούς θα μεταφερθούν σήμερα και αύριο στις γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, προκειμένου να ληφθούν νέες αποφάσεις.

«Με τις καλύτερες διαθέσεις»
Το μήνυμα των εκπροσώπων των αγροτών, λίγο πριν από την έναρξη του διαλόγου, ήταν πάντως ότι προσέρχονται με «τις καλύτερες διαθέσεις», ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι διαμαρτυρόμενοι απέφυγαν ακρότητες, προσπαθώντας να προβάλλουν τα πραγματικά προβλήματά τους και να κρατήσουν με το μέρος τους την πλειονότητα της κοινωνίας. «Δεν πάμε για καφέ με τον πρωθυπουργό, θέλουμε ρεαλιστικές λύσεις στις μεγάλες δυσκολίες μας» έλεγαν.

Όμως και οι υπουργοί, προσερχόμενοι στη συνάντηση, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί κοινός τόπος με τους αγρότες, όσο και αν το Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε μια απαιτητική άσκηση ισορροπίας. Από τη μία ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» αλλά ότι δεν μπορεί να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός, ζητώντας διάλογο διαρκείας με ανοιχτούς δρόμους και επιστρατεύοντας το μήνυμα της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Από την άλλη οι αγρότες θεωρούν «ρεαλιστικά» και «εφικτά» τα αιτήματά τους ενώ θέλουν ειδική συζήτηση για τα προβλήματα του διαλυμένου θεσσαλικού κάμπου.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال