Στους Αλβανούς εργάτες ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών των ελαιοπαραγωγών μέσω μισιακών


 

Για ξένες πολιτείες και δη την Αλβανία καταλήγει ένα μεγάλο μέρος από τα φετινά κέρδη των ελαιοπαραγωγών.

Είτε μέσω των παχυλών μεροκάματων που εισπράττουν φέτος και μάλιστα πολλές φορές με όρους εκβιαστικούς για τους Έλληνες παραγωγούς, είτε μέσω των συμφωνιών για μισιακά λιοστάσια, ένα είναι γεγονός φέτος. Ότι ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών, καταλήγει στην Αλβανία.

Όπως τονίζουν μιλώντας στο Agronewsbomb επαγγελματίες γεωργοί – ελαιοπαραγωγοί ''φέτος ένα μεγάλο μέρος των κτημάτων με ελιές κυρίως ελαιοποιήσιμες αλλά και βρώσιμες έχουν καταλήξει σε Αλβανούς εργάτες. Στις ελαιοποιήσιμες (π.χ. Κορωνέικη) οι περισσότερες συμφωνίες αφορούν τα λεγόμενα μισιακά με ένα ποσοστό 60-40 υπέρ των Αλβανών, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου την εφετινή χρονιά''.

''Οι περισσότεροι παραγωγοί Έλληνες που κάνουν συμφωνίες για μισιακά είναι κυρίως άνθρωποι ετεροεπαγγελματίες που κατοικούν σε πόλεις. Αυτοί τα προηγούμενα χρόνια έκαναν μόνο… έξοδα με αποτέλεσμα να απογοητευθούν και να τα παρατήσουν. Οι Αλβανοί εργάτες από την άλλη που έχουν το… ατού της προσωπικής εργασίας και δεν έχουν θέμα με τα εργατικά, επωφελήθηκαν από τη συγκυρία και φέτος μαζεύουν κέρδη με τέτοιες τιμές'', προσθέτει ο ίδιος Έλληνας παραγωγός.

Τώρα για τη νέα σεζόν, με τις τιμές τόσο ψηλά, τα δεδομένα αλλάζουν και οι ιδιοκτήτες ζητούν πολλά περισσότερα για ενοικίαση των χωραφιών τους είτε για μισιακά.

Πηγή - agronewsbomb.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال