Ο ανύπαρκτος χειμώνας ίσως δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα ελαιοπαραγωγής και τη νέα χρονιά


 

Μία από τις χειρότερες ελαιοκομικές περιόδους των τελευταίων ετών έζησε το 2023 η Κρήτη

Τα στοιχεία που παρουσιάζει στο cretapost ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρωνας Χιλετζάκης, προκαλούν σοκ ενώ οι καταστροφικές συνέπειες θα γίνουν ακόμα πιο αισθητές με το νέο χρόνο.

«Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Πέρυσι η Κρήτη είχε βγάλει 130.000 τόνους λάδι ενώ το εμπορικό ισοζύγιο υπερέβη τα 600 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα η Κρήτη εξήγαγε 90.000 τόνους λάδι (η υπόλοιπη Ελλάδα 110.000 τόνους). Φέτος, έχουμε μόλις 30.000 τόνους λάδι», τόνισε σχετικά ο κ. Χιλετζάκης ο οποίος ανέφερε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα πουλήσουν λάδι.

«Έχουμε παραγωγούς που έβγαζαν χιλιάδες τόνους λάδι και πλέον δεν έχουν ούτε ένα λίτρο και αναγκάζονται να αγοράσουν το λάδι της χρονιάς. Ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα πουλήσουν λάδι και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι αγορές. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση σε όσους έχουν έστω και ελάχιστο λάδι να πουλήσουν, να το δώσουν στους ντόπιους τυποποιητές», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

Ποιοι οι λόγοι της καταστροφικής χρονιάς

Οι καιρικές συνθήκες ήταν εκείνες που προκάλεσαν αυτήν την μεγάλη καταστροφή στην ελαιοσυγκομιδή.

«Είχαμε μία πλούσια ανθοφορία και όλοι πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία καλή χρονιά. Δυστυχώς όμως οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν την περίοδο της ανθοφορίας έριξαν το 80% με 90% του ανθού ενώ μόλις έφτασε η στιγμή της γονιμοποίησης δεν υπήρχε ούτε σταγόνα βροχής, παρά μόνο λασποβροχές. Αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν οι κυριότεροι για την κακή ελαιοκομική χρονιά», εξήγησε ο Μύρων Χιλετζάκης.

Στα … ύψη η τιμή

Στα… ύψη βρίσκεται η τιμή του λαδιού εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ενώ ακόμα δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

«Αυτή τη στιγμή η τιμή του λαδιού για τον παραγωγό είναι στα 9 ευρώ το λίτρο χωρίς ΦΠΑ. Αν προσθέσουμε το ΦΠΑ πηγαίνει γύρω στα 11,5 ευρώ το λίτρο. Σήμερα τα 100 κιλά λάδι κάνουν πάνω από 1.000 ευρώ! Η τιμή είναι ανοδική και δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει», τόνισε σχετικά ο κ. Χιλετζάκης ενώ παράλληλα ανέφερε ότι πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε με 3,70 ευρώ το λίτρο ωστόσο το 80% της παραγωγής πωλήθηκε στα 4,5 με 5 ευρώ το λίτρο.

Δυσοίωνα τα μηνύματα και για τη νέα σεζόν

Δυσοίωνα όμως είναι τα μηνύματα και για τη νέα ελαιοκομική σεζόν καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα καλυτερεύσει η κατάσταση.

«Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουμε λάδι ούτε την επόμενη χρονιά. Ο χειμώνας φέτος είναι ανύπαρκτος και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κατάσταση της ελαιοπαραγωγής. Να ξέρετε ότι χρειαζόμαστε πάνω από 200 ώρες ψύχους για να γονιμοποιηθεί η ελιά, που μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία ώρα. Επίσης θέλει 600 κυβικά χειμωνικό νερό το στρέμμα για να καλυφθούν οι ανάγκες που ειδικά στο Ηράκλειο δεν έχει πέσει σταγόνα. Είναι αφυδατωμένα τα δέντρα», εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης.

με πληροφορίες  cretapost.gr


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال