Ελαιόλαδο: Από Βασικό Τρόφιμο σε Προϊόν Πολυτελείας , Αύξηση 212% σε 14 Μήνες


 

Το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, την ώρα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πλήττουν τα νοικοκυριά. 

Ενδεικτικά, η τιμή του «σκαρφάλωσε» στα 17 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας ρεκόρ ανόδου 212% σε 14 μήνες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη.

H κλιματική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η μεγάλη πτώση της πρώτης σε παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου Ισπανίας (λόγω ξηρασίας) και η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου.

Αναλυτικά, από το φθινόπωρο του 2022, οι τιμές καταγράφουν την εξής ανοδική πορεία:

  • 5,45 - 5,75 ευρώ ανά λίτρο το φθινόπωρο του 2022
  • 6 - 6,4 ευρώ ανά λίτρο τον Ιούλιο του 2023
  • 9,5 - 12 ευρώ ανά λίτρο τον Αύγουστο του 2023
  • 12 - 15 ευρώ ανά λίτρο τον Νοέμβριο του 2023
  • 16 - 17 ευρώ ανά λίτρο τον Ιανουάριο του 2024

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, αυτή είναι μία από τις χειρότερες χρονιές σε επίπεδο παραγωγής, συνεπώς η αγορά θα αντιμετωπίσει ελλείψεις που θα πιέσουν περαιτέρω ανοδικά τις τιμές.

Όπως δήλωσε στο Mega, στο ελαιόλαδο από την Κρήτη υπάρχουν πωλήσεις στα 9,5 ευρώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα στα 11,2 ευρώ, άρα, αν συνυπολογιστούν ΦΠΑ και άλλα κόστη, «ο καταναλωτής θα πληρώσει 17 ευρώ».

«Δυστυχώς αυτός είναι ο δικός μας μεγάλος προβληματισμός. Θα αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πλέον θα βγάλουν το λάδι από τη ζωή τους. Ήδη, είδαμε σε δημοσκόπηση στην Ισπανία ότι μειώθηκε η κατανάλωση κατά 85%», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

Πηγή giorgoskatsadonis.blogspot.com

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال