Πότε πληρώνονται εξόφληση βασικής, αναδιανεμητική, εξισωτική και πετρέλαιο


Αρκετά λιγότερα από πέρσι τα χρήματα που θα δουν στους λογαριασμούς τους αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Μήνας πληρωμών -ως είθισται- ο Δεκέμβριος και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις πληρωμές αρκετών εκκρεμοτήτων προς τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb, στόχος των επιτελών του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να τρέξει η πληρωμή εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης 2023 και η αναδιανεμητική με ένα ποσό της τάξεως των 400 με 450 εκατ. ευρώ πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023.

ΘΕξ όσων φαίνεται δύσκολα θα γίνει κάποια πληρωμή οικολογικών σχημάτων, καθώς η χώρα μας και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο έχει καθυστερήσει δραματικά τις διαδικασίες που απαιτούνταν για την προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ, διαδικασίες, που είχε αρκετό χρόνο μπροστά του για να… τρέξει. Όλα αυτά παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του ΥφΑΑΤ Στ. Κελέτση πρόσφατα στη βουλή περί έναρξης πληρωμών για τα οικολογικά σχήματα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. ;Όπως έχει πει πάντως ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης θα υπάρξουν διορθώσεις στην πληρωμή, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να αναμένουν και θαύματα. Ζήτημα είναι τι θα γίνει με τα 16.000 περίπου δεσμευμένα ΑΦΜ, μεταξύ των οποίων είναι και δικαιούχοι με βοσκοτόπια χωρίς ζώα, περιπτώσεις που προωθεί προς πληρωμή το ΥπΑΑΤ όπως είπε και ο Λ. Αυγενάκης στη συνάντηση με τους Κρητικούς πρόσφατα στην Αθήνα.

Την επόμενη εβδομάδα, μετά δηλαδή τα Χριστούγεννα, στόχος είναι να γίνει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2023, με ένα ποσό της τάξης των 220 με 250 εκατ. ευρώ, ανάλογα και τους ελέγχους που θα γίνουν στους δικαιούχους.

Αναφορικά με την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για το 2023, με ένα ποσό γύρω στα 76 εκατ. ευρώ, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τοποθετήθηκε πρόσφατα δημοσίως, λέγοντας πως η πληρωμή θα τρέξει την ερχόμενη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, οπότε μένει να αποδειχθεί αν θα επαληθευτούν τα λεγόμενά του…

Agronewsbomb 

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال