Στη Σκιά των Ελαιοδέντρων: Η Εκρηκτική Ανάπτυξη των Φιστικιών και Αμυγδάλων στην Ισπανία


 

Η τέταρτη καλλιέργεια που αναπτύσσεται περισσότερο είναι η αμυγδαλιά (+31,2%), η οποία φτάνει έτσι τα 718.540 στρέμματα και ενοποιείται ως η πέμπτη που καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση.

«Τόσο η εθνική όσο και η διεθνής ζήτηση έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων καλλιεργειών, ειδικά εκείνων που θεωρούνται υπερτροφές ή εκείνων που ευθυγραμμίζονται με τις τάσεις υγιεινής κατανάλωσης, όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια», εξήγησε η Cocampo. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Cocampo, το 43,1% των διαφημίσεων αγροτικών ακινήτων που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι για αμύγδαλο, αβοκάντο και φιστίκι.

Μειώσεις

Στην ταξινόμηση ξεχωρίζουν οι πτώσεις στην έκταση της πατάτας (-18,7%), στα 65.404 στρέμματα, όσπρια (-17,9%), έως 366.926 εκτάρια και βιομηχανικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, ηλίανθος και ζαχαρότευτλα (-17,1%), έως 871.130 στρέμματα.

Μείωση (-3,1%) παρουσίασε και η έκταση των αμπελώνων οινοποίησης, η τρίτη μεγαλύτερη, με 933.092 στρέμματα.

Η μείωση της επιφάνειας αυτών των καλλιεργειών αντανακλά, σύμφωνα με την Cocampo, «μια προσαρμογή του αγροτικού τομέα στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της αγοράς».

Στην Ισπανία, 16,8 εκατομμύρια εκτάρια επιφάνειας διατίθενται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που αντιπροσωπεύουν το 33,3% της συνολικής επιφάνειας της χώρας.

Η έκταση της καλλιέργειας έχει υποστεί διακυμάνσεις την τελευταία δεκαετία και η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε το 2016, με απώλεια 3,37% της καλλιεργούμενης έκτασης σε σύγκριση με το 2011.

Από το 2011 έως το 2020 σημειώθηκε ανάπτυξη 0,5%, αν και την τελευταία πενταετία σημειώθηκε μείωση 2,0%.

Η Ανδαλουσία είναι η περιοχή στην Ισπανία, όπου συγκεντρώνεται η παραγωγή ελαιόδεντρων και λαχανικών, και το 2022 είχε 3,6 εκατομμύρια εκτάρια αφιερωμένα στην καλλιέργεια.

Μια άλλη περιοχή είναι η Castilla y León, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή δημητριακών και όπου τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν αύξηση της έκτασης που κατανέμεται στα χωράφια κατά 11,5%.

Πηγή - valenciafruits.com

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال