Πατάτα: Προσβολές από περονόσπορο και αλτερνάρια – Τι να προσέξετε


 

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας

Οι φθινοπωρινές φυτείες πατάτας βρίσκονται σε στάδιο ευπαθές στις προσβολές από την ασθένεια του περονόσπορου. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την βαθμιαία πτώση των θερμοκρασιών συντελούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για προσβολές και την ανάπτυξη του παθογόνου.

Τις τελευταίες ημέρες οι μέγιστες θερμοκρασίες παραμένουν ελάχιστα υψηλότερες από το ανώφλι (24οC) της βέλτιστης ανάπτυξης του παθογόνου, ωστόσο αναμένεται περαιτέρω πτώση τους η οποία θα δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για ραγδαία ανάπτυξη των προσβολών από το παθογόνο.

Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ, στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο οι βροχοπτώσεις θα ενταθούν την ερχόμενη Παρασκευή 14/10 (10-50 mm) και το Σάββατο 15/10 (1-10 mm).

Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι κυρίως προληπτική.

Αλτερνάρια

Παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις από τον μύκητα Αλτερνάρια.

Συνιστάται η συνέχιση των επεμβάσεων, με εφαρμογές ανά 10ήμερο με σκευάσματα που είναι κατάλληλα και για τον περονόσπορο. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα.


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال