Ελιά | Οδηγίες για το κλάδεμα ανανέωσης


 

Με στόχο την προστασία του κερκυραϊκού ελαιώνα από την ανεξέλεγκτη κοπή των δέντρων, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κέρκυρας εξέδωσε οδηγίες για τη διαδικασία του κλαδέματος ανανέωσης της ελιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία επιτρέπεται το κλάδεμα των ελαιοδέντρων, κατά το διάστημα από μέσα Οκτωβρίου μέχρι μέσα Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι η καρατόμηση των ελαιοδέντρων απαγορεύεται και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο. Επίσης, η εμπορία και μεταφορά των ξύλων από το κλάδεμα των ελαιοδέντρων πρέπει να συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, διαφορετικά οι παραβάτες τιμωρούνται.

Οδηγίες για το κλάδεμα ανανέωσης

Το κλάδεμα ανανέωσης γίνεται σε ελαιόδεντρα γερασμένα και μεγάλου ύψους (Σχ. Α). Για παράδειγμα, ο Κερκυραϊκός ελαιώνας έχοντας πολλά τέτοια δέντρα επιδέχεται αυτού του είδους το κλάδεμα. Συνιστάται η εφαρμογή αυτού του κλαδέματος να γίνεται τμηματικά για να μην αλλοιώνεται το περιβάλλον και να μην χάνεται ολικά για μεγάλο χρονικό διάστημα η παραγωγή. Για να πετύχουμε την ανανέωση του δέντρου χρειάζεται να κάνουμε τις παρακάτω εργασίες:

1. Κόβουμε το δένδρο μετά την πρώτη διακλάδωση όπως στο Σχ. Β.

2. Ύστερα από 2-3 χρόνια καθαρίζουμε το δένδρο από τους λαίμαργους και τους άγριους βλαστούς που θα βγουν όπως στο Σχ. Γ.

3. Αφήνουμε το δένδρο να δημιουργήσει μία ικανοποιητική βλάστηση για 2-3 χρόνια.

4. Στο τελικό στάδιο κόβουμε όλους τους λαίμαργους και κάθετους βλαστούς, έτσι ώστε να μείνουν οι πλάγιοι οι οποίοι θα μας δώσουν καρπό όπως στο Σχ. Δ. Ένα με δύο χρόνια μετά το κλάδεμα ανανέωσης δεν ρίχνουμε καθόλου λίπασμα. Όλες οι παραπάνω εργασίες γίνονται σε μέρες που δεν βρέχει, έτσι ώστε να αποφύγουμε προσβολή από ασθένειες.Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال