Νέος συνεταιρισμός για κίτρινο και κόκκινο ακτινίδιο στο Αγρίνιο


 

Νέο συνεταιρισµό συνέστησαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωµάς Κουτσουπιάς, ο πρώην διευθυντής Αγορών της ΑΒ Βασιλόπουλος, Δηµήτρης Πρίντζιος, ο Αυστραλός παραγωγός µε τεχνογνωσία στο κίτρινο και κόκκινο ακτινίδιο, µε την ονοµασία Kάλουµ Κέιλ καθώς και παραγωγοί της περιοχής

Η σύστασή του νέου Συνεταιρισµού πραγµατοποιήθηκε τον περασµένο Αύγουστο και φέρει την ονοµασία Αγροτικός Συνεταιρισµός Παραγωγής Ακτινιδίων Αγρινίου.

Πρόκειται για µία ανεξάρτητη οντότητα σε σχέση µε την ΕΑΣ Αγρινίου, στην οποία προεδρεύει ο κύριος Κουτσουπιάς. Σε ό,τι αφορά τον Δηµήτρη Πρίντζιο, θα θυµίσουµε ότι έχει συστήσει και µία εταιρεία για την καλλιέργεια υδροπονικής ντοµάτας από κοινού µε τον πρώην αντιπρόεδρο του οµίλου Delhaize και επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Κώστα Μαχαίρα, η οποία φέρει την ονοµασία Sunterra Οικολογικά Θερµοκήπια ΙΚΕ.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ που έχουµε στη διάθεσή µας, ο νεοσύστατος συνεταιρισµός θα φυτέψει συνολικά 1.000 στρέµµατα κόκκινο και κίτρινο ακτινίδιο της Jingold τα επόµενα τέσσερα χρόνια. Η διαλογή και τυποποίηση θα πραγµατοποιείται στο εργοστάσιο που η Alfa Greek Fruits, εταιρεία συµφερόντων της ΕΑΣ Αγρινίου.

Οι επενδυτές και µέλη του νεοσύστατου συνεταιρισµού έχουν σκοπό να πραγµατοποιήσουν παραγωγή ελεγχόµενων ποικιλιών µε επίκεντρο το κίτρινο αλλά και κόκκινο ακτινίδιο, συνάπτοντας συµβόλαιο µε το τυποποιητήριο της Alfa Greek Fruits, η οποία θα έχει την ευθύνη για τη διαλογή της σοδειάς, την τυποποίηση καθώς και διάθεσή των ακτινιδίων στην αγορά. Σχεδόν το σύνολο των παραγόµενων ποσοτήτων θα διατίθεται σε χώρες του εξωτερικού.

Τον Φεβρουάριο οι πρώτες φυτεύσεις έως και 300 στρεµµάτων

Υπολογίζεται ότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα φυτευτούν τα πρώτα 250-300 στρέµµατα και η πρώτη παραγωγή θα βγει στην αγορά µετά από περίπου δύο χρόνια. Η πλήρης παραγωγή θα βγει το 2031 στην αγορά.  Κατά τις πληροφορίες που είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε, εκτιµάται ότι το σύνολο της συγκοµιδής θα ανέρχεται σε 3.000 τόνους ετησίως. Η καλλιέργεια θα γίνεται από τους ίδιους τους συνεταιριστές σε µισθωµένα ή ιδιόκτητα χωράφια, χωρίς προς το παρόν να προβλέπεται η διεύρυνση του σχήµατος και µε άλλους παραγωγούς. Σηµειώνεται ότι ήδη ο Θωµάς Κουτσουπιάς διατηρεί περί τα 1.500 στρέµµατα για την καλλιέργεια ακτινιδίων, εκ των οποίων ήδη διατίθενται ποσότητες κόκκινου και κίτρινου ακτινιδίου στην αγορά, ενώ επιπλέον ποσότητες θα διατίθενται το επόµενο διάστηµα µε την ωρίµανση και ανάπτυξη των δέντρων. Υπολογίζεται µε την πλήρη ανάπτυξη των 1.000 στρεµµάτων καλλιέργειας ακτινιδίου από τους Κουτσουπιά – Πρίντζιο θα δηµιουργηθούν πάνω από 60 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση σε συσκευαστήριο και χωράφι.

Υψηλές τιµές παραγωγού έως και τα 4,5 ευρώ

Το κίτρινο και το κόκκινο ακτινίδιο λόγω της υψηλής τιµής που προσφέρουν στον παραγωγό καθώς και λόγω της σπανιότητας που παρουσιάζουν καθότι αποτελούν ελεγχόµενες ποικιλίες, συγκεντρώνουν τελευταία όλο και περισσότερες επενδύσεις ενώ αρκετοί παραγωγοί γυρίζουν τις καλλιέργειες κλασικού πράσινου ακτινιδίου σε αυτές τις δύο συγκεκριµένα. Οι τιµές για το κίτρινο συχνά υπερβαίνουν τα 3 ευρώ το κιλό για τους συσκευαστές, ενώ το κόκκινο µπορεί να φτάσει ακόµα και τα 4,5 ευρώ. Η συγκοµιδή τους ξεκινάει κατά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Νοέµβριο, ενώ η διάθεσή τους γίνεται σταδιακά καθότι τα ακτινίδια αποθηκεύονται σε ψυγεία και από εκεί γίνεται η πώλησή τους έως και τον Απρίλιο του επόµενου έτους.

(Γιώργος Λαμπίρης - agronews.gr)


Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال