Η Ελληνική επιχείρηση που εξάγει ντολμαδάκια και μουσακά σε 60 χώρες


 

Με τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ το 2023, η χρονιά θεωρείται σταθμός για την Paliria, market leader στην ελληνική αγορά έτοιμων γευμάτων ραφιού, με ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης χάρη στους υψηλούς στόχους που έχουν θέσει οι μέτοχοί της, η οικογένεια Σουλιώτη και το VNK Capital, του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, που ελέγχει το 36%.

Επενδύει 7 εκατ. ευρώ το 2023 ενώ τη διετία 2023-2024 προωθεί επενδυτικό πλάνο 18-19 εκατ. ευρώ, κυρίως σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες. Η Ελλάδα έχει την πρωτοκαθεδρία στις επενδύσεις καθώς αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της παραγωγικής δυναμικότητας του ομίλου.

Ας σημειωθεί ότι ο Κώστας Σουλιώτης, πρόεδρος της εταιρείας -μαζί με τα αδέλφια του που εκπροσωπούν τη 2η γενιά στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης- έχει τον τίτλο του «βασιλιά του ντολμά», όχι άδικα αφού η Paliria είναι η Νο1 εταιρεία παραγωγός ντολμά παγκοσμίως. Στις εγκαταστάσεις της διαλέγονται ένα - ένα τα ντολμαδόφυλλα και τυλίγονται στο χέρι καθημερινά 2 εκατ. ντολμαδάκια όπως εξηγεί το Powergame

Αυτό είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εκπρόσωποι του Τύπου σε ξενάγηση που διοργάνωσε η εταιρεία χθες στο εργοστάσιό της στα Πολιτικά της Εύβοιας. Η μονάδα διαθέτει σύστημα ελέγχου ποιότητας αντίστοιχο μιας φαρμακοβιομηχανίας ενώ χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικά υλικά και πρώτες ύλες που προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές.

Κώστας Σουλιώτης, πρόεδρος της Paliria (@linkedin.com/in/konstantinos-souliotis)

Το εργοστάσιο στα Πολιτικά είναι σημείο αναφοράς για την Παλίρροια Σουλιώτης Α.Ε. (Paliria) αφού η ιστορία της άρχισε από αυτό το χωριό το 1957, όταν ο Αντώνης Σουλιώτης ίδρυσε την οικοτεχνία που εξελίχθηκε στην ΑΕ που σήμερα διαθέτει έτοιμα φαγητά σε πάνω από 60 χώρες, από την Κίνα και τις ΗΠΑ μέχρι της Σαουδική Αραβία και το Μεξικό. Αντλεί το 87% των εσόδων της από εξαγωγές και διαθέτει ηγετική θέση στην κατηγορία γευμάτων ραφιού. Σημειώνεται ότι τα ντολμαδάκια αντιστοιχούν στο 35% του κύκλου εργασιών του ομίλου, το 25% είναι τα κατεψυγμένα, 5% τα προϊόντα ψυγείου και το υπόλοιπο μερίδιο μοιράζονται όσπρια και άλλα προϊόντα. Η γκάμα περιλαμβάνει πάνω από 120 προϊόντα στα οποία η Paliria αξιοποιεί παραδοσιακές συνταγές ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας από μουσακά, ιμάμ μπαϊλτί και παστίτσιο μέχρι φακές, γίγαντες και τρίχρωμη κινόα.

Όπως λένε τα στελέχη της, η Paliria βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λόγω του οργασμού επενδύσεων σε ανθρώπους, μάρκες, σχέσεις με πελάτες και εργοστασιακές υποδομές. Εκτιμούν ότι αυτές θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις πωλήσεις εξωτερικού, καθώς σήμερα η Paliria είναι Νο1 εξαγωγική εταιρεία στη χώρα, όπως τόνισε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κωστιάνης.

Με τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ το 2023, η χρονιά θεωρείται σταθμός για την Paliria, market leader στην ελληνική αγορά έτοιμων γευμάτων ραφιού, με ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης

Η εταιρεία, που έχει πλέον επεκταθεί σε 3 κατηγορίες προϊόντων: ξηρό προϊόν, ψυγείου και κατάψυξης, ενίσχυσε την παρουσία της στα κατεψυγμένα προϊόντα (όπου είχε εισέλθει το 2015 με κατεψυγμένες πίτες για εξαγωγή), μέσω της στρατηγικής εξαγοράς της Τσαμπάσης Α.Ε., που δραστηριοποιείται στα προϊόντα υπερψυγμένης ζύμης. Το deal που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023 ευνοεί τη διαφοροποίηση του προϊόντικού χαρτοφυλακίου της Paliria αλλά και την παρουσία της σε έναν κλάδο ο οποίος εμφανίζει σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας και ανάπτυξης πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι εξαγωγές σε 60 χώρες και τα 7 εργοστάσια

Σημειώνεται ότι η Paliria άρχισε εξαγωγές το 1974 εγκαινιάζοντας δραστηριότητα στην Αμερική και σήμερα εξάγει κονσερβοποιημένα και παστεριωμένα γεύματα, άνω των 24.000 τόνων, σε πάνω από 60 χώρες. Διαθέτει παγκόσμιο αποτύπωμα, με 1.800 εργαζόμενους, συνεργασίες με τους μεγαλύτερους retailers όπως η Lidl και η Aldi, με ενδεικτικό το γεγονός ότι το 65% του τζίρου στο εξωτερικό είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (pl). Για να ανταπεξέλθει στη ζήτηση από το εξωτερικό η εταιρεία πρόσθεσε τα τελευταία χρόνια στις 6 παραγωγικές της εγκαταστάσεις (2 εργοστάσια στην Ελλάδα επιφάνειας 10.500 τ.μ., 2 στη Βουλγαρία 11.500 τ.μ. και 2 στην Κίνα 12.000 τ.μ.) και μια ακόμη στην Ιορδανία ενώ έχει βλέψεις και για νέο εργοστάσιο.

Πηγή - itspossible.gr (powergame.gr)

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال