Kαλλιέργεια αρωματικών φυτών εντός φωτοβολταϊκού πάρκου


«Vamvakies a social Green Project»: Πρόγραμμα καλλιέργειας αρωματικών φυτών μέσα σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies a Social Green Project», στο οποίο συμμετέχει από κοινού με τη Wise Greece σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) και το Δήμο Κοζάνης, με σκοπό την προώθηση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, στηρίζει η Enel Green Power, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι καινοτομίες του προγράμματος

Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται καλλιέργεια αρωματικών φυτών, όπως παλιούρι και τσάι του βουνού εντός φωτοβολταϊκού πάρκου από γυναίκες και κατοίκους του δήμου Κοζάνης, βοηθάει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και ταυτόχρονα να αποκτήσουν εισόδημα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ειδικότερα, κατά τις 32 επισκέψεις στα χωράφια, που διήρκησαν 4 έως 5 ώρες κατά μέσο όρο η κάθε μία, τοποθετήθηκε τσάι του βουνού σε ποσότητα 1000 φυτών, 2000 μελισσόχορτα και 4500 λεμονοθύμαρα.

«Vamvakies a social Green Project»

Με εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας και μια ολιστική εκπαίδευση που περιέχει καλλιεργητικές πρακτικές, διαδικασίες πιστοποίησης και βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα προσφέρει στους εκπαιδευόμενους τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ παράλληλα προωθεί την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας σε μια συγκυρία που αυτό είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων

Τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων του προγράμματος παρακολούθησαν συνολικά 250 συμμετέχοντες, το 61% των οποίων ήταν γυναίκες και το 39% άντρες. Σε αυτό συμμετείχαν 7 καταρτισμένοι εκπαιδευτές που προσέφεραν πολύτιμες γνώσεις μέσα από ένα πρόγραμμα 7 θεματικών ενοτήτων, όπως «επιχειρηματική ενδυνάμωση», «μύθοι και πραγματικότητες για την επιχειρηματικότητα», «marketing και storytelling», «επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη προϊόντων» καθώς και διαχείριση κρίσεων.

καλλιέργεια αρωματικών φυτών που βοηθάει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και ταυτόχρονα να αποκτήσουν εισόδημα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους

Σχεδόν οι 8 στους 10 συμμετέχοντες στο «Vamvakies a Social Green Project» δήλωσαν πως ενδιαφέρονται να εργαστούν στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ το 90% δήλωσε ότι θέλει να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση. Η επιτυχία του προγράμματος υπήρξε μοναδική, εάν ληφθεί υπόψιν πως πάνω από 3 στους 4 συμμετέχοντες δήλωσαν πως πριν τα σεμινάρια δεν είχαν γνώσεις βασικών επιχειρηματικών εργαλείων ενώ μετά από αυτά το 87% απέκτησε εικόνα και πρακτική γνώση για αυτά. Επίσης, το 95% των συμμετεχόντων δήλωσε πως απέκτησε γνώσεις για τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα, το 81% ότι πήρε πολύτιμα μαθήματα κι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον κάθε επαγγελματική δυσκολία ενώ το 87% ότι ήταν κατανοητή η παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων, αξιολογώντας ως χρήσιμα τα παραδείγματα από τις πρακτικές άλλων επιχειρήσεων. Τέλος, το 100% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα απάντησε ότι θα συνέστηνε τα σεμινάρια του προγράμματος σε φίλους και γνωστούς τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι συμμετέχοντες «οι θεματικές ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Από τις προσωπικές εμπειρίες των ομιλητών μάθαμε πολλά που θα μας χρησιμεύσουν σίγουρα στο μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο σεμινάριο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αύριο, 28 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη.

σεμινάριο επιχειρηματικότητας

Ένα πολυβραβευμένο πρόγραμμα

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η καινοτομία του προγράμματος «Vamvakies a Social Green Project» ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε τα στενά όρια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου και επιβραβεύτηκε κερδίζοντας το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη» των Hellenic Responsible Business Awards 2022 καθώς και τιμητική διάκριση στα Bravo Sustainability Awards 2022.

«Η Enel Green Power αποδεικνύει καθημερινά τη δέσμευσή της σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες που ωφελούν τους κατοίκους και το οικοσύστημα των περιοχών που δραστηριοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η οποία βασίζεται στην καλλιέργεια μιας σχέσης εμπιστοσύνης και στην ανάπτυξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με τους κατοίκους των περιοχών αυτών», σημειώνει η εταιρεία.

Η Enel Green Power

Η Enel Green Power, είναι η εταιρεία του ομίλου Enel, που εστιάζει στην ανάπτυξη και λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, με παρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία. «Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, με εγκατεστημένη ισχύ 54GW με ένα μείγμα παραγωγής από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, και είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών σε ανανεώσιμα έργα παραγωγής ενέργειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή - greenagenda.gr

 

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال