«Μαύρα μαντάτα» για το πετρέλαιο θέρμανσης


Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης από την Ένωση Βενζινοπωλών Αττικής

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, καθώς αποτελεί ένδειξη για το «ράλι» που επίκειται, ενόψει χειμώνα, σε αυτές της ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται νέες αυξήσεις στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης, ενώ με αγωνία περιμένουμε την τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, όλο και πιο βαθιά στην τσέπη αναγκάζονται να βάλουν το χέρι τους οι οδηγοί για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά βρίσκεται ήδη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με αύξηση σχεδόν 10% το τελευταίο δίμηνο, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου ήταν στο 1,99, την 1η Αυγούστου στο 1,95 και την 1η Ιουλίου στο 1,86 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κάνει περίπου 700 χιλιόμετρα το μήνα, θα πρέπει να δώσει περίπου 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Ιούλιο για την ίδια απόσταση.

Διεθνώς, το πετρέλαιο έχει αυξηθεί πάνω από 10% μέσα σε έναν μήνα. Βασικές αιτίες γι’ αυτό το νέο ράλι είναι η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ, οι εκτιμήσεις για σημαντικές ελλείψεις, έως 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, που σημαίνει και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και η νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές μαύρου χρυσού. Επίσης, ανησυχία προκαλεί και η βιβλική καταστροφή στη Λιβύη, καθώς αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης και παράγει περί τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Βενζινοπώλες: Τουλάχιστον 1,50 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

«Από Δευτέρα με την πληροφόρηση που έχω και την πρόβλεψη της χοντρικής τιμής των καυσίμων, θα πρέπει το 2,019 να το κάνω 2,029 ή ίσως 2,039. Η άνοδος δεν σταματάει. Έχει ξεκινήσει μια βδομάδα πριν τις τελευταίες εκλογές και δυστυχώς δε βλέπουμε σταματημό να υπάρχει και το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση είναι η επέμβαση του κράτους στη φορολογία», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Βενζινοπωλών Αττικής, Απόστολος Καλατζόπουλος, σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης.

Μάλιστα σημείωσε πως «εάν σκεφτούμε ότι στην τιμή τη σημερινή, το 60% ανήκει στο κράτος, αν είχαμε μηδέν σε όλα τα προϊόντα, δηλαδή το Ιράν μας χάριζε ας πούμε το πετρέλαιο, εμείς δεν βγάζαμε, οι εταιρείες δε βγάζουν, τα διυλιστήρια δεν παίρνανε, το προϊόν δεν είχε κόστος. Θα πληρώναμε 1,30 σήμερα την βενζίνη. Από που μέχρι που 1,30 χωρίς κόστος;».

Για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε πως «δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε εκτίμηση, αλλά έτσι όπως πάει η κατάσταση θα βγει τουλάχιστον 1,50 ευρώ», ενώ σημειώνεται πως πέρυσι η χρονιά έκλεισε με πετρέλαιο στο 1,30 με 1,25» και ο κ. Καλατζόπουλος πρόσθεσε «και δεν ξέρουμε πού θα πάει γιατί έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα μήνα μέχρι να ξεκινήσει η κατάσταση».


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال