Τι είναι η ορμόνη ριζοβολίας και πώς χρησιμοποιείται


 

Η ορμόνη ριζοβολίας είναι ένας συνδυασμός ουσιών που ενισχύουν την ανάπτυξη ριζικού συστήματος και χρησιμοποιείται σε φυτικά μοσχεύματα για να ριζώσουν. Περιέχει βιοδιεγερτικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την υποβοήθηση της ριζοβολίας και την ανάπτυξη υγιούς ριζικού συστήματος. Η ορμόνη ριζοβολίας διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές όπως σε σκόνη, σε υγρό και σε τζελ.


Τι ουσίες περιέχει η ορμόνη ριζοβολίας; 

H ορμόνη ριζοβολίας περιέχει χημικές ουσίες που διεγείρουν την ανάπτυξη ρίζας στα μοσχεύματα των φυτών. Μία τέτοια ουσία είναι το ινδολοβουτυρικό οξύ που μιμείται την αυξίνη, τη φυσική ορμόνη που διαθέτουν τα φυτά για να ενεργοποιούν τη λειτουργία της ριζοβολίας. Η σύσταση και η περιεκτικότητα κάθε σκευάσματος ορμόνης ριζοβολίας ποικίλει ανάλογα αν προορίζεται για μαλακά ποώδη μοσχεύματα ή για σκληρά ξυλώδη μοσχεύματα.

Που χρησιμοποιείται η ορμόνη ριζοβολίας ; 

Η ορμόνη ριζοβολίας εφαρμόζεται στα περισσότερα είδη φυτών για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη ρίζας και να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Η χρήση της κρίνεται συνήθως πιο σημαντική στον πολλαπλασιασμό με ξυλώδη και ημιξυλώδη μοσχεύματα, καθώς εκεί παρατηρείται μεγαλύτερη δυσκολία για να φτιάξουμε καινούρια φυτά. Ενδεικτικά, η ορμόνη μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες κατηγορίες φυτών από την ελιά και την τριανταφυλλιά μέχρι τον ιβίσκο, τη λεβάντα και το κυπαρίσσι.

Πώς εφαρμόζεται η ορμόνη ριζοβολίας στα φυτά; 

  • Η χρήση της ορμόνης ριζοβολίας στον πολλαπλασιασμό φυτών με μοσχεύματα γίνεται ως εξής: 
  • Κόβουμε τα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών από δυνατούς βλαστούς που δεν έχουν άνθη και καρπούς. 
  • Απομακρύνουμε τα φύλλα, από τη βάση των μοσχευμάτων μέχρι τα 2/3 του μήκους διατηρώντας λίγα φύλλα για να να φωτοσυνθέτει το φυτό. 
  • Βρέχουμε σε νερό τη βάση τoυ μοσχεύματος και τη βουτάμε μέσα σε ένα ποτηράκι για να συγκρατήσει μικρή ποσότητα ορμόνης ριζοβολίας. 
  • Γεμίζουμε μία μικρή γλάστρα φυτωρίου με φυτόχωμα ή προσθέτουμε μίγμα με τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. 
  • Χρησιμοποιώντας ένα μολύβι, ανοίγουμε μια τρύπα στο χώμα ώστε να μην απομακρυνθεί η ορμόνη ριζοβολίας κατά την φύτευση. 
  • Φυτεύουμε το μόσχευμα στη γλάστρα. 
  • Τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα σε φωτεινό δροσερό περιβάλλον χωρίς άμεσο ηλιακό φως μέχρι να ριζώσει και να σχηματιστεί το καινούριο φυτό.


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال