Σε φθίνουσα πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα


«Σβήνει» η σταφίδα στην Ηλεία

Σε φθίνουσα πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα στον Νομό Ηλείας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μοναδικό παγκοσμίως προϊόν, που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και σε νησιά του Ιονίου, συνιστώντας για αιώνες σημαντικό στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, που εδώ και χρόνια ανέμεναν οι παραγωγοί, απέτυχε, καθώς δεν είχε προβλεφθεί χρηματοδότηση για τα τρία πρώτα χρόνια, ώστε να καλύπτεται το απολεσθέν εισόδημα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να είναι υπερβολικά μικρή. Την περίοδο της πανδημίας, το προϊόν πέρασε σοβαρή κρίση, η οποία εντάθηκε λόγω της καθυστέρησης του αρμόδιου υπουργείου να λάβει μέτρα στήριξης, κάτι που οδήγησε σήμερα τη σταφίδα να πωλείται στα 60 λεπτά το κιλό, ενώ το 2020 η τιμή παραγωγού ήταν 1,7 ευρώ το κιλό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, μεγάλο ποσοστό της καλλιέργειας προσβλήθηκε από περονόσπορο, οδηγώντας την παραγωγή σε σημαντική μείωση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές έχουν αναγκάσει πολλούς να ξεριζώσουν τα αμπέλια, αντικαθιστώντας τα με ελαιόδεντρα, δεδομένου ότι στις περιοχές όπου καλλιεργούνταν σταφίδα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει άλλο προϊόν.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την παράδοση του προϊόντος στους μεταποιητές. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, έχουν παραδοθεί στις αποθήκες της ομάδας 60 τόνοι σταφίδας, τη στιγμή που την ίδια περίοδο πέρυσι οι τόνοι έφταναν τους 400.


«Τώρα αρχίζει να φαίνεται η ζημιά. Και το οξύμωρο είναι ότι, ενώ δεν υπάρχει προσφορά προϊόντος, αντί να υπάρχει άνοδος των τιμών, αυτές παραμένουν καθηλωμένες στα 60 με 80 λεπτά το κιλό. Είναι ανεξήγητα πράγματα αυτά», τονίζει ο κ. Βαλιανάτος και προσθέτει: «Το επόμενο βήμα είναι να ξεριζώσουν οι παραγωγοί τα αμπέλια τους, πολλοί το έχουν κάνει ήδη. Οδηγούμαστε δυστυχώς σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας», καταλήγει.

Πηγή ypaithros.gr
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال