Φόβος για τις καλλιέργειες: Έντομο-δολοφόνος εισέβαλε στην Ελλάδα


 

Ένα νέο εχθρο που απειλεί τις καλλιέργειες της χώρας μας καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις ΠΕ Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής.

Το εν λόγω έντομο εντοπίστηκε σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο τού Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας, ενώ πριν από λίγο καιρό, υπήρχαν αναφορές για την παρουσία του σε Τουρκία και Κύπρο.

Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω τού σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης.

«Προσβάλλει περισσότερα από 80 είδη φυτών, μεταξύ άλλων τον αραβόσιτο και άλλα σιτηρά. Ο αραβόσιτος είναι η καλλιέργεια που πλήττεται περισσότερο στην Αφρική.

Πέρα αυτών, σημαντικές ζημιές προκαλεί και καλλιέργειες όπως βαμβάκι, σταυρανθή, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά (χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα και πελαργόνια) σε όλο τον κόσμο» αναφέρει σημείωμα με χαρακτήρα κατεπείγοντος της ΔΑΟΚ Δράμας.

Το S. frugiperda έχει μεγάλο αριθμό γενεών ανά έτος. Τα ενήλικα έχουν την ικανότητα πτήσης 100 χιλιομέτρων σε μία νύχτα. Εξαιτίας τού γεγονότος ότι είναι έντομο-εισβολέας δεν έχει εξειδικευμένους φυσικούς εχθρούς στις περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί και οι πληθυσμοί του συνεχίζουν να αυξάνουν.

Με βάση σε ισχύ Εκτελεστικό Κανονισμό έχουν τεθεί πρόσθετοι περιορισμοί στην εισαγωγή καρπών των ειδών Capsicum, Momordica, Solanum aethiopicum, S. macrocarpon και S. melongena (μελιτζάνα), φυτών Asparagus officinalis (σπαράγγι), Zea mays (αραβόσιτος, εκτός της ζωντανής γύρης, των καλλιεργειών φυτικών ιστών και των σπόρων), Chrysanthemum, Dianthus και Pelargonium (εκτός των σπόρων).

Οι παραγωγοί καλούνται σε περίπτωση εντοπισμού ασυνήθιστων συμπτωμάτων ή έστω και με υπόνοια παρουσίας ύποπτων προνυμφών σε κάποια καλλιέργεια, να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της οικείας ΔΑΟΚ.

www.aftodioikisi.gr


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال