Πώς ξέρετε αν αγοράζετε ποιοτικό ελαιόλαδο;


 

Το φυτικό έλαιο που εξάγεται από τους καρπούς της ελιάς, γνωστό ως ελαιόλαδο, είναι μια πλήρης τροφή, μια πολύτιμη πηγή χρήσιμων ουσιών τόσο για το σώμα όσο και για την εμφάνιση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται τόσο στην κουζίνα όσο και στο τραπέζι. , καθώς και στην κοσμετολογία και την περιποίηση του δέρματος την ομορφιά.

Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του ελαιολάδου ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, όταν το ονόμαζαν ξυλέλαιο ή, στα εκκλησιαστικά σλαβονικά, λάδι, και το χρησιμοποιούσαν εκτός από το φαγητό και ως αναπόσπαστο μέρος των χριστιανικών και εβραϊκών τελετουργιών.

Σήμερα, το ελαιόλαδο, που παράγεται και καταναλώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα τρόφιμα στο τραπέζι, καθώς και στα πιο χρήσιμα συστατικά σε καλλυντικά προϊόντα, γιατί δεν ερεθίζει, δεν ευαισθητοποιεί. το δέρμα και δεν περιέχει χημικές ουσίες. Όλα αυτά ισχύουν αν το ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας όμως. Προτού σας βοηθήσουμε να διακρίνετε το ποιοτικό ελαιόλαδο από το ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας, ας δούμε τα οφέλη του ελαιολάδου για τη γενική υγεία και τη φυσιολογική λειτουργία ορισμένων ιστών και οργάνων στο σώμα.

Τα οφέλη του ελαιολάδου

1. Ελαιόλαδο ως θεραπεία για την καρδιά

Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία συμβάλλοντας στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

2. Ελαιόλαδο ως πρόληψη αγγειακών ατυχημάτων

Το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

3. Ελαιόλαδο ως βοήθημα μνήμης

Μια μελέτη του 2015 επισημαίνει την κατανάλωση ποιοτικού ελαιολάδου ως ένα εξαιρετικό μέσο για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και τη μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ.

4. Ελαιόλαδο για καλή διάθεση

Το ελαιόλαδο έχει θετική επίδραση στη διάθεση και μπορεί να σας σώσει από την κατάθλιψη.

5. Το ελαιόλαδο ως πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων

Μελέτες επισημαίνουν την κατανάλωση ποιοτικού ελαιολάδου ως εξαιρετικό μέσο μείωσης της φλεγμονής και μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης κ.λπ. Αυτή η θαυματουργή ιδιότητα του ελαιολάδου οφείλεται στο ελαϊκό οξύ του, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και έναν δείκτη φλεγμονής γνωστό ως C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα βιώνουν ανακούφιση από τα συμπτώματα με την τακτική κατανάλωση ποιοτικού ελαιολάδου.

Ωστόσο, πώς ξέρουμε ποιο ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας για να το εξασφαλίσουμε για το τραπέζι μας;

11 αποδεδειγμένα οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου

Ποιοτικό ελαιόλαδο – δείτε πώς να το αναγνωρίσετε

Το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης γνωστό ως «εξαιρετικό παρθένο» θεωρείται το πιο πλήρες και καλό. Το ότι όμως γράφει «έξτρα παρθένο» στην ετικέτα δεν σημαίνει ότι έχεις μπροστά σου το καλύτερο ποιοτικό ελαιόλαδο. Για να μάθετε πώς να επιλέξετε το καλύτερο για το τραπέζι σας, έχουμε ετοιμάσει μερικές οδηγίες και συμβουλές για εσάς.

– Επιλέξτε ελαιόλαδο σε γυάλινο δοχείο από σκούρο γυαλί. Γιατί έχει σημασία η συσκευασία; Το φως είναι ο νούμερο ένα εχθρός του ελαιολάδου. Ο αέρας επίσης. Εάν επιλέξετε μια σκουρόχρωμη συσκευασία που είναι καλά κλεισμένη, εγγυάστε ότι το ελαιόλαδο δεν έχει χάσει τις χρήσιμες του ιδιότητες ακόμη και πριν φτάσει στο κατάστημα. Τα στερεά σωματίδια στο ελαιόλαδο δεν πρέπει να σας ενοχλούν. Δείχνουν ότι είναι κατεψυγμένο, δηλαδή αποθηκευμένο μακριά από θερμότητα, που είναι επιβλαβής για αυτό και τις ιδιότητές του.

– Αναζητήστε το πιο φρέσκο ​​δυνατό ελαιόλαδο για να εξασφαλίσετε ποιότητα.

– Εάν η ποικιλία της ελιάς και η ημερομηνία συγκομιδής αναγράφονται στη συσκευασία – αγοράστε αυτό το ελαιόλαδο. Μόνο προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας μπορούν να καυχηθούν με αυτές τις πληροφορίες στη συσκευασία τους.

– Εάν έχει αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο πληροί όλες τις απαιτήσεις παραγωγής, ασφάλειας και αποθήκευσης, πιθανότατα θα βρείτε σφραγίδα ποιότητας στη συσκευασία.

Είναι καλύτερο το ελαιόλαδο ή το λάδι; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

– Αν στόχος σας είναι το ποιοτικό ελαιόλαδο – δοκιμάστε το, νιώστε το άρωμά του – το έντονο άρωμα της φρέσκιας ελιάς υποδηλώνει εξαιρετική ποιότητα, και η ελαφρώς πικρή γεύση – ότι είναι πλούσιο σε φαινόλες, δηλαδή ευεργετικό για την υγεία. Αυτό που κάνει το ελαιόλαδο τόσο ευεργετικό είναι οι πολυφαινόλες. Όσο περισσότερα είναι, τόσο πιο πικρό είναι το ελαιόλαδο και τόσο πιο χρήσιμο.

Κάτω από 300 θεωρείται χαμηλό επίπεδο πολυφαινολών και τα πιο πικρά και ωφέλιμα ελαιόλαδα είναι πάνω από 800. Δυστυχώς, σπάνια μπορείτε να δοκιμάσετε ελαιόλαδο πριν το αγοράσετε, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε όταν δοκιμάζετε μια νέα μάρκα να αγοράζετε τη μικρότερη δυνατή συσκευασία. ότι δεν έχετε πετάξει πολλά χρήματα στην αποχέτευση αν αποδειχθεί χαμηλής ποιότητας.

– Το ιδανικό χρώμα ενός καλού ελαιολάδου είναι το κίτρινο έως το πράσινο – εξαρτάται από την ποικιλία των ελιών, αλλά δεν πρέπει ποτέ να είναι θολό ή να έχει άρωμα τάγγισης. Εάν αισθάνεστε μια δυσάρεστη μυρωδιά – αναζητήστε άλλο ελαιόλαδο, αυτό δεν είναι καλής ποιότητας.

Φροντίστε να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο στο σπίτι σας σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για να απολαύσετε τα οφέλη της κατανάλωσής του.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال