Η γνώση το ισχυρότερο όπλο για τους αγρότες


 

Ενισχύεται η συνεργασία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με το ΑΠΘ

Με στόχο την ενίσχυση της γνώσης, που αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για τους αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την ενίσχυση της συνεργασίας του ΥπΑΑΤ με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα της Σχολής Γεωπονίας – Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

«Το ισχυρότερο όπλο για καλύτερα ενημερωμένους αγρότες είναι η γνώση», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος νωρίτερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρύτανη Δημήτρη Κωβαίο και στελέχη του ΑΠΘ. «Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στενά, με σφιχτό χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσουμε συνεργασίες στο πλαίσιο της κατάρτισης, αλλά και της εκπαίδευσης των αγροτών και κυρίως των νέων που αποφασίζουν συνειδητά να ασχοληθούν με τη γη», είπε.

Ανέφερε δε, ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία, έτσι ώστε «σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, όπου και μέσω αυτών θα διοχετεύσουμε γνώση που είναι απολύτως απαραίτητη για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες».

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΟ- Δήμητρα τόνισε ότι είναι μια μεγάλη υπερδύναμη του ΥπΑΑΤ και της χώρας μας συνολικά και η δουλειά η οποία γίνεται είναι εξαιρετική: «Θέλουμε με κάθε τρόπο να την ενδυναμώσουμε και κυρίως να τη φέρουμε ακόμη πιο κοντά στην παραγωγή και στον ιδιωτικό τομέα. Για μας είναι απολύτως απαραίτητη η σύνδεση, όλων αυτών των ερευνητικών καινοτόμων πρωτοβουλιών με την παραγωγή, με τον ιδιωτικό τομέα, με την αγορά, έτσι ώστε μαζί να πάμε πολύ καλύτερα και ψηλότερα τη χώρα μας  σε επίπεδο πρωτογενή τομέα», ανέφερε.

Ψυχή της εκπαίδευσης το ΑΠΘ

Όπως είπε ο πρύτανης Δημ. Κωβαίος το ΑΠΘ αποτελεί την ψυχή της εκπαίδευσης στη Βόρειο Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Είναι το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας με 82.000 φοιτητές με σπουδαία συνδρομή στην εθνική οικονομία, ενώ διαθέτει δυο από τα παλαιότερα Τμήματα στην Ελλάδα για τον πρωτογενή τομέα της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με 4.000 φοιτητές.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Απ. Αποστολίδης επισήμανε ότι για πρώτη φορά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ επισκέπτεται την ηγεσία του ΑΠΘ.

Ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι επιδιώκει τη συνεργασία με το ΑΠΘ και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί.  «Όσα χρήματα και να δώσουμε στους αγρότες, ιδιαίτερα στους νέους, σημασία έχει η γνώση», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Σημασία δεν έχουν οι παχυλές επιδοτήσεις, αλλά η γνώση», σημειώνοντας ότι την εκπαίδευση μπορεί να την προσφέρει η Γεωπονική του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημίων σε συνεργασία με τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα» που είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση της νέας γενιάς αγροτών.

Η συνεργασία του ΑΠΘ με το ΥΠΑΑΤ μπορεί να εντατικοποιηθεί για να  γίνει ακόμα πιο ορατή, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας όσο και σε επίπεδο κατάρτισης μέσω της περαιτέρω ενεργοποίησης των δυνατοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της δημιουργίας Αγροτικών Τμημάτων εντός των Επιμελητηρίων για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι η συνεργασία θα έχει ευέλικτο χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα ακόμα και για τη διεκδίκηση πόρων.

Σύντομα η διοίκηση του ΑΠΘ θα υποβάλλει στο ΥΠΑΑΤ προτάσεις για τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας, ενώ σύνδεσμος με το υπουργείο ορίσθηκε ο γγ Κώστας Μπαγινέτας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και οι ΓΓ Κώστας Μπαγινέτας, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Γιώργος Στρατάκος. Από την πλευρά του ΑΠΘ μετείχαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, Καθηγητής Στέφανος Κουνδουράς, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. 

Στα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Στη συνέχεια, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των τριών Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου εκτός από την ηγεσία του Οργανισμού, τον ανέμενε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία Θράκη Στάθης Κωνσταντινίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Χατζηνικολάου και η αντιπρόεδρος Σταυρούλα Πετρή, ενημέρωσαν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για το έργο που επιτελείται στα Ινστιτούτα του Οργανισμού,  τόσο σε επίπεδο καινοτόμων καλλιεργειών και κτηνιατρικών ερευνών, όσο και στα επίπεδα της γενετικής βελτίωσης, της διατήρησης παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών, της μοριακής βιολογίας και της διαχείρισης αποβλήτων. Στα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ στη Θέρμη εργάζονται 200 άτομα, εκ των οποίων οι 150 είναι ερευνητές. Επίσης, στα Ινστιτούτα περί τους 100 Έλληνες και 15 αλλοδαπούς φοιτητές κάνουν τις πτυχιακές τους εργασίες. Τα εδαφολογικά τμήματα των Ινστιτούτων εξυπηρετούν περί τους 5.000 αγρότες ετησίως.

Ο  Λευτέρης Αυγενάκης και το κλιμάκιο του ΥΤπΑΑΤ ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Ινστιτούτων και ενημερώθηκαν από τους επικεφαλής για το ερευνητικό έργο που επιτελούν.

Πηγή www.in.g

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال