Μόλις στο 5% η παραγωγή ελιάς Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία


Μαύρα τα μαντάτα για την επιτραπέζια ελιά στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας εξαιτίας της σημαντικής ακαρπίας που παρουσιάζουν τα ελαιόδεντρα. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου, Περικλής Παπασάικας, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και το μέλλον αβέβαιο. «Ήταν αναμενόμενη μια μείωση της παραγωγής, αφού πέρυσι ήταν μια άκρως παραγωγική χρονιά, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπασάικα, «φέτος η παραγωγή της ελιάς Καλαμών στον νομό αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 85% και της ελιάς Αγρινίου κατά 95%. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Τέτοια περίοδο στον συνεταιρισμό κατέφθαναν οι παραγωγοί για να παραδώσουν το προϊόν τους και τώρα δεν πατάει ψυχή».

Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει τη δεινή θέση που βρίσκονται οι παραγωγοί ελιάς Αγρινίου, οι οποίοι έρχονται από μια χρονιά η οποία, αν και πήγε καλά από πλευράς παραγωγής, οι τιμές δεν ήταν καλές, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην πάει να τις μαζέψει, αφήνοντας το προϊόν να ρημάξει στα χωράφια. Η ελιά Καλαμών είχε καλύτερη μοίρα από πλευρά τιμής, ενώ οι παραγωγοί μπορούσαν να την αποθηκεύσουν στους κάδους για να την εμπορευτούν σε δεύτερο χρόνο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου επιρρίπτει ευθύνες στους εμπόρους και τους εξαγωγείς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την τιμή της επιτραπέζιας ελιάς κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να εκμηδενίσουν το προϊόν. «Το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί με την τιμή που δίνεται στους παραγωγούς από τους εμπόρους και τους μεσάζοντες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπασάικας.
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال