Πράσινο κάρβουνο από τον πυρήνα της ελιάς


 

Η Καλαμάτα είναι παγκοσμίως γνωστή για την παραγωγής ελιάς και ελαιόλαδου. Εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής βιοικονομίας η οικογενειακή επιχείρηση «ΚΛΗΜΗΣ» που εδρεύει στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, εδώ και δεκαετίες αξιοποιεί το πυρηνόξυλο (υπόλειμμα της επεξεργασίας του καρπού της ελιάς) ως καύσιμη ύλη για να παράγει προϊόντα ασβέστη και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιεί τα υπολείμματα της ατελούς καύσης του πυρηνόξυλου για την παραγωγή κάρβουνου σε μορφή μπρικέτας.

Πιο συγκεκριμένα, από την ίδρυσή της το 1968, η οικογενειακή εταιρεία χρησιμοποιεί την ψίχα, τη σάρκα και το κατακερματισμένο κουκούτσι από τον καρπό της ελιάς (πυρηνόξυλο) ως καύσιμο θέρμανσης στο καμίνι της για να ψήσει τον ασβεστόλιθο και να παράγει ασβεστοπολτό για χρήση στον κατασκευαστικό τομέα και γεωργικό ασβέστη σε μορφή σκόνης για χρήση στον γεωργικό τομέα. Το πυρηνόξυλο, υποπροϊόν που προέρχεται από τα πυρηνελαιουργεία, είναι ένα στερεό βιώσιμο καύσιμο βιομάζας και επομένως μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που προέρχεται από τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.

Όπως εξηγεί στη Greenagenda ο Περιβαλλοντικός Διευθυντής της εταιρείας ΚΛΗΜΗΣ, Νάσος Μάκιος, το πυρηνόξυλο δεν καίγεται πλήρως στο καμίνι και δημιουργείται μια μαύρη σκόνη, γνωστή με την ονομασία πυρηνόσκονη η οποία εξακολουθεί να έχει αξία αν αξιοποιηθεί σωστά.

ο Περιβαλλοντικός Διευθυντής της εταιρείας ΚΛΗΜΗΣ, Νάσος Μάκιος

«Ο παππούς Κλήμης, ο εφευρέτης του πυρηνοκάρβουνου και ιδρυτής της εταιρείας μας, σκέφτηκε το 1977 να επαναχρησιμοποιήσει αυτήν την πυρηνόσκονη. Και μετά από 15 χρόνια πειραμάτων και συγκεκριμένα το 1992, συμπιέζοντας την πυρηνόσκονη σε οβάλ σχήμα, κατάφερε να δημιουργήσει και να τοποθετήσει στην ελληνική αγορά τις μπρικέτες μπάρμπεκιου "ΚΛΗΜΗΣ". Οι μπρικέτες μπάρμπεκιου προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα κατά τη χρήση τους. Έχουν μεγάλη θερμογόνο δύναμη. Ανάβουν εύκολα, δεν καπνίζουν, δεν μυρίζουν, δεν πετούν σπίθες και έχουν μεγάλη διάρκεια καύσης. Επίσης εκπέμπουν 30% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από τον ξυλάνθρακα», λέει στη Greenagenda ο κ. Μάκιος.

Οι μπρικέτες μπάρμπεκιου προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα κατά τη χρήση τους. Έχουν μεγάλη θερμογόνο δύναμη. Ανάβουν εύκολα, δεν καπνίζουν, δεν μυρίζουν, δεν πετούν σπίθες και έχουν μεγάλη διάρκεια καύσης. Επίσης εκπέμπουν 30% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από τον ξυλάνθρακα

Για το συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής και περιβαλλοντικής διαχείρισης, η εταιρεία έχει βραβευτεί και λάβει κορυφαίες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές διακρίσεις από τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πυρηνοκάρβουνο, εκτός της Ελλάδας, πωλείται στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Ρουμανία και στην Αυστραλία.

Η εταιρεία «ΚΛΗΜΗΣ» έχει βρει έναν ευφυή τρόπο να χρησιμοποιεί ανανεώσιμους φυσικούς πόρους (πυρηνόξυλο) και να μετατρέπει τα «απόβλητά της (πυρηνόσκονη) σε ένα νέο προϊόν εφαρμόζοντας μια από τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας. Προστατεύει το περιβάλλον αφού δεν εφαρμόζει κοπή δέντρων (αποψίλωση των δασών) ή κάνει χρήση υπολειμμάτων επεξεργασίας ξύλου.

Το πυρηνοκάρβουνο, εκτός της Ελλάδας, πωλείται στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Ρουμανία και στην Αυστραλία

Τέλος, η χρήση του πυρηνοκάρβουνου δεν προκαλεί αύξηση εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου της Γης, αφού η καύση βιομάζας είναι κλιματικά ουδέτερη (carbon neutral).

του Νίκου Αβουκάτου - greenagenda.gr

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال