Μέσα από τα Αγροτικά Επιμελητήρια το ξεκαθάρισμα των κατ' επάγγελμα αγροτών


 

Την προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων στο Επιμελητήριο Τρικάλων.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο. 

Επίσης, όπως είπε με τη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι.

Ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπου διαπίστωσε, ότι το κλίμα, πλέον είναι διαφορετικό. Μέσω της συμμετοχής τους στα Επιμελητήρια οι αγρότες, εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και ενημέρωση για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Όταν κάποιος έχει γνώσεις και πληροφορίες, μπορεί να κάνει θαύματα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είναι υπουργείο επιδοτήσεων, αλλά υπουργείο που συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Έως τα τέλη του έτους η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου:

-  Την αύξηση, μέχρι το τέλος της τετραετίας, στους 60.000 των νέων που θα ενταχθούν με επιλογή τους και όχι από ανάγκη, στο αγροτικό επάγγελμα,

-  Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και κυρίως της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» ύψους 4 δις ευρώ. Ανακοίνωσε ότι θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που είναι ίδιο από το 1958 και δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των αγροτών.

-  Τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με δικαιοσύνη και πλήρη διαφάνεια.

-  Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α έως το τέλος του έτους, μέσα από διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Ο υπουργός τόνισε ότι ο Οργανισμός θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και θα υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλισης.

Οι αγρότες

Τα θέματα που ετέθησαν από τους αγρότες αφορούσαν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την έλλειψη εργατών γης, την αγροτική οδοποιία, τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

με πληροφορίες  in.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال