40% μειωμένα από πέρσι τα Ιταλικά αποθέματα ελαιολάδου, στα 11 ευρώ η τιμή


Οι νέες εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2022/23 της Ιταλίας δείχνουν μείωση 27 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία.

Η απόδοση στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τον Σεπτέμβριο αναμένεται να παραμείνει στους 241.000 τόνους και οι πρώτες προβλέψεις για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο 2023/24 δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι η επόμενη καμπάνια θα διορθώσει τα πάντα. Αντίθετα, τα μειωμένα αποθέματα ελαιολάδου στην Ευρώπη μας προειδοποιούν για τη μελλοντική διαθεσιμότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ωστόσο, οι σημαντικές αβεβαιότητες αυξήθηκαν καθώς αναφέρθηκαν έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα. Αναμένονται σημαντικές διαφορές ως προς τον όγκο μεταξύ των πιο σχετικών ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

 Τα σύνολα αποθήκευσης ελαιολάδου αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά και να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τιμές ρεκόρ του ελαιολάδου.

Δείτε επίσης: Η Ευρώπη επιβεβαιώνει απότομη πτώση στην παραγωγή ελαιολάδου
Αυτό είναι το περίπλοκο σενάριο που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της Ομάδας Πολιτικού Διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αγροτική Αγορά, η οποία συγκέντρωσε ορισμένους από τους πιο σχετικούς οργανισμούς γεωργίας και παραγωγής ελαιολάδου.

Ένας αξιωματούχος της ευρωπαϊκής γεωργικής οργάνωσης Copa-Cogeca σημείωσε ότι η Ιταλία έχει εκτιμώμενα αποθέματα ελαιολάδου 235.000 τόνους, 40% χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία κατά την επόμενη περίοδο εμπορίας θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 11 ευρώ ανά κιλό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ομοσπονδία Βιομηχανίας Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fedolive) σημείωσε πώς οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία είναι τώρα περίπου στα 8 ευρώ ανά κιλό. Οι υψηλές τιμές επηρεάζουν αρνητικά το ελαιόλαδο που πωλείται στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων (Ismea), οι τιμές του ελαιολάδου στην ιταλική αγορά αυξήθηκαν κατά 46,3% από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.

Ένα μεγάλο μέρος των εθνικών πωλήσεων ελαιολάδου γίνεται σε σούπερ μάρκετ, τα οποία, σύμφωνα με το Fedolive, θα πρέπει να δεχθούν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς ελαιολάδου.

Καθώς οι εκτιμήσεις παραγωγής παραμένουν χαμηλές και η μελλοντική διαθεσιμότητα ελαιολάδου στην αγορά τίθεται υπό αμφισβήτηση, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Ένα υψηλό επίπεδο πληθωρισμού και το αυξανόμενο κόστος εφοδιαστικής και παραγωγής συμβάλλουν περαιτέρω στην αύξηση των τιμών, σύμφωνα με το oliveoiltimes.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα στην Ε.Ε. συνάντηση, ο Andrea Carrassi, γενικός διευθυντής της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχανίας Βρώσιμων Ελαίων (Assitol), προειδοποίησε ότι η επόμενη συγκομιδή είναι απίθανο να σφραγίσει τις πληγές μιας ταραγμένης αγοράς.

«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι η επόμενη εκστρατεία θα διορθώσει τα πάντα», είπε ο Καράσι. «Αντίθετα, τα μειωμένα αποθέματα ελαιολάδου στην Ευρώπη μας προειδοποιούν για τη μελλοντική διαθεσιμότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου τους επόμενους μήνες και την επόμενη εκστρατεία».

«Ακόμα κι αν τώρα περιμένουμε μια καλύτερη σεζόν από την προηγούμενη, ο κίνδυνος τώρα είναι να δούμε την περσινή κατάσταση να επαναλαμβάνεται, σκοτεινίζοντας τις προοπτικές για τον κλάδο μας», πρόσθεσε.

«Είναι επείγον τόσο ο κλάδος όσο και οι θεσμοί να προσεγγίσουν διεξοδικά το θέμα με μέτρα που μας επιτρέπουν να εξασφαλίσουμε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για τους καταναλωτές μας», κατέληξε ο Carrassi. «Αν όχι, η υγεία των Ιταλών, που οφείλει τόσα πολλά σε αυτόν τον χυμό ευεξίας, μπορεί να μην υπολογίζει πλέον στα οφέλη του ελαιολάδου».

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال