Πιθανή έλλειψη ελαιολάδου το φθινόπωρο στην Ευρώπη
 

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου δημοσίευσε ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της βιομηχανίας ελαιολάδου στην Ευρώπη.

Μεγάλες ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών αναμένονται το φθινόπωρο. Μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που οφείλεται κυρίως στην ξηρασία και το υδατικό στρες που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τη νότια Ευρώπη εδώ και αρκετούς μήνες.

Η Ισπανία, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και ήδη φοβάται μια δεύτερη κακή συγκομιδή, καθώς οι ευρωπαϊκές θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Ως εκ τούτου, προβλέπεται, ήδη, μια εκτεταμένη έλλειψη ελαιολάδου το επόμενο φθινόπωρο.

Παρήχθησαν 850.000 τόνοι έναντι 1,3 εκατομμυρίων σε κανονικούς χρόνους

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου προβλέπει ότι η Ισπανία θα παράγει 850.000 τόνους ελαιόλαδο το 2023 σε σύγκριση με 660.000 τόνους πέρυσι, που ήταν η χειρότερη χρονιά εδώ και δέκα χρόνια. Αλλά αυτό έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προοπτικές ενός άνευ προηγουμένου καύσωνα που θα επηρεάσει ιδιαίτερα την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον, σε μια «κανονική» χρονιά, η χώρα είναι σε θέση να παράγει 1,3 εκατομμύρια τόνους.

Ο κλάδος βρίσκεται, ήδη, σε κρίση από την περασμένη άνοιξη, όταν η ζέστη διέκοψε την ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Ισπανία. Και με τις κορυφές της ζέστης να φτάνουν τους 43°C, ορισμένες περιοχές της νότιας Ισπανίας βλέπουν ήδη τους καρπούς των δέντρων τους να πέφτουν στο έδαφος.

Τα αποθέματα ελαιολάδου εξαντλήθηκαν από τον Σεπτέμβριο

Ως αποτέλεσμα, τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις ελαιολάδου από το ερχόμενο φθινόπωρο. Το σκεπτικό είναι απλό: η επόμενη συγκομιδή θα παράγει νέο λάδι μόνο από τον Νοέμβριο και τα περυσινά αποθέματα θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μπροστά στην άνοδο των τιμών, οι αγοραστές έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για το ελαιόλαδο. Η κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη μειωθεί κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Kantar. Από την πλευρά τους, εμφιαλωτές και άλλοι διανομείς ελαιολάδου έχουν επικαλεστεί ρήτρες ανωτέρας βίας στα συμβόλαιά τους για να δικαιολογήσουν τόσο τη μείωση των παραγγελθέντων ποσοτήτων όσο και την αύξηση των τιμών τους.

Και δεδομένου ότι το πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής δεν προβλέπεται να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, όμιλοι, όπως ο Filippo Berio, στρέφονται, ήδη, προς την Τουρκία, ακόμη και τη Χιλή, για να ενισχύσουν τον εφοδιασμό τους με ελιές στην Ευρώπη, η οποία παραδοσιακά βασίζεται στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Πηγή: www.bfmtv.com

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال