Στο επίκεντρο ληστειών ακριβά κελάρια με σπάνιες σοδειές κρασιών


 

Ξεφάντωμα…ληστειών σε ακριβά κελάρια κρασιού καταγράφει σε άρθρο του στο τεύχος Μαΐου το έγκριτο Wine Spectator γεγονός που όπως λέει θέτει σε εγρήγορση σομελιέ και λιανέμπορες.

Λένε ότι δεν υπάρχει ανάπαυση για τους κακούς, αλλά προφανώς υπάρχει άφθονο κρασί για αυτούς. Πρόσφατα οι κλέφτες στόχευσαν εστιατόρια που επικεντρώνονται στο κρασί στη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και το κατάστημα λιανικής του οινοποιείου Krancher στην Αυστρία. Το κύμα ληστειών, που δεν πιστεύεται ότι συνδέονται μεταξύ τους, ξεκίνησε στη Νορβηγία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κλέφτες εισέβαλαν στο εστιατόριο Park 29 στο Όσλο.

Πήραν 266 μπουκάλια που αντιπροσώπευαν το Barolo, το Bordeaux, τη Βουργουνδία και το Cote-Rotie, ενώ παρέκαμψαν μια επιλογή από κορυφαίες σαμπάνιες, υποδεικνύοντας ότι ήξεραν γιατί πήγαν. Οι δράστες προφανώς δεν άφησαν κανένα ίχνος και ο ιδιοκτήτης του Park 29 λέει ότι τα κρασιά (συλλογικής αξία έως και 200.000 δολάρια) είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθούν.

Κατά μήκος της νορβηγικής ακτής, το ξενοδοχείο-εστιατόριο Tollboden του Fredensporg Hospitality βρέθηκε στο επίκεντρο ληστείας δύο φορές τον Νοέμβριο. «Είχαμε δύο διαρρήξεις στο κελάρι μας στο Kragero τις τελευταίες εβδομάδες», είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook ο σομελιέ Francesco Marzola, ο οποίος εργάζεται για τη Fredensporg.

«Πολλές φιάλες Domaine de la Romanee-Conti καθώς και Mugnier, Chateux Mouton-Rothschild και Palmer έχουν αφαιρεθεί», έγραψε.

Το Tolboden έκλεισε έκτοτε, αλλά ο όμιλος Fredensborg σχεδιάζει να ανοίξει ένα άλλο εστιατόριο με επίκεντρο το κρασί, το Ambassaden, στο Όσλο στην πρώην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Δημοσιεύοντας την κλοπή στο Tollboden, ο Marzola ελπίζει ότι θα γίνει πιο δύσκολο για τους κλέφτες να μεταπωλήσουν τα λάφυρά τους. Πολλά από τα κρασιά φέρουν τον δικό τους αύξοντα αριθμό.

Επίσης, τον Νοέμβριο, στο Kracher Fine Wine της Αυστρίας, ο βραχίονας λιανικής του οινοποιείου Krcacher, εκλάπησαν 600 περίπου μπουκάλια. Οι κλέφτες εισέβαλαν μέσω μιας πόρτας γκαράζ και εξαφάνισαν μια καλά επιλεγμένη επιλογή κρασιών, συμπεριλαμβανομένων των Harlan, Haut-Brion, Lafite Rothschild, Latour, Mouton-Rothschild, Petrus, Pingus, Sine Qua Non, Solaia και Yqeum.

Η Kracher, η οποία ειδικεύεται στα εκλεκτά και σπάνια κρασιά, έχει αυξήσει την ασφάλειά της. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι οι κλέφτες εκπλήρωναν «προπαραγγελία» και ότι τα μπουκάλια έχουν ήδη αγορασθεί.

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία, το εστιατόριο Coque…απαλλάχθηκε από 132 μπουκάλια κρασιών υψηλής ποιότητας (αξίας 190.000 δολαρίων) στις αρχές Νοεμβρίου. Ανήκει στην οικογένεια Sandoval, μερικά από τα κλεμμένα κρασιά ανήκαν στον παππού της σημερινής γενιάς, με σοδειές που χρονολογούνται από το 1925.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال