Κρεμμύδι: Στα ύψη οι τιμές παραγωγού , κάτω από δύσκολες καταστάσεις και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων


Κάτω από δύσκολες καταστάσεις και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, οι παραγωγοί κρεμμυδιού έχουν ξεκινήσει τη συλλογή του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στη Βοιωτία, όπου οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα φυτά και οι μειωμένες αποδόσεις είναι πλέον ορατές. Στα θετικά όμως καταγράφεται η τιμή του προϊόντος, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και για τον λόγο αυτόν κρατά το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια.

Ο Δημήτρης Κίσσας, παραγωγός κρεμμυδιού από τον Ελαιώνα Βοιωτίας, έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή. Όπως ο ίδιος εκτιμά, οι στρεμματικές αποδόσεις των καλλιεργειών του έχουν πέσει κατά 50% σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Οι συνεχείς βροχές κατά τη διάρκεια της άνοιξης δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στα φύλλα των κρεμμυδιών από μυκητολογικές προσβολές και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κατά τη διάρκεια της συλλογής. Από τους 4 με 5 τόνους που έβγαζα το στρέμμα έπεσα στους 2,5 με 3 τόνους». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο θέμα των τιμών, όπου αυτή την περίοδο κυμαίνονται κοντά 

Με το λευκό κρεμμύδι έχει ξεκινήσει τη συλλογή ο Ταξιάρχης Γκούρας, παραγωγός κηπευτικών από την Αταλάντη Λοκρίδας. Αντίπαλός του ο καιρός, «με τις βροχοπτώσεις να δυσχεραίνουν τη συλλογή», όπως αναφέρει ο ίδιος. Εκτιμά ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα ξεκινήσει να σοδιάζει και το κόκκινο, ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Η μεγάλη του όμως προσπάθεια εστιάζεται στο θέμα της φυτοπροστασίας, καθώς για τον ίδιο πρόκειται για μία δισεπίλυτη κατάσταση και προσπαθεί με ειδικά βιολογικά σκευάσματα να προστατεύσει τα φυτά του. Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων για τις δικές του καλλιέργειες, είπε ότι «μεσοσταθμικά θα κινηθούν πάνω από τους 4 τόνους το στρέμμα, αν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες φυσικά».

Λάρισα: Χαλάζι και βροχές έριξαν τις αποδόσεις

Για μία δύσκολη χρονιά και με χαμηλές αποδόσεις κάνει λόγο ο Βαγγέλης Φλώρος, παραγωγός κρεμμυδιού από τα Φάρσαλα. Υποστηρίζει ότι η χρονιά είναι όψιμη και υπολογίζει ότι σε δέκα μέρες θα ξεκινήσει τη συλλογή του λευκού κρεμμυδιού, αν και χρησιμοποιεί υπερπρώιμα υβρίδια. «Οι αποδόσεις των χωραφιών μας δείχνουν να είναι σχετικά μειωμένες, λόγω των προβλημάτων από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ η πρόσφατη χαλαζόπτωση έχει κάνει και σοβαρές ζημιές». Κλείνοντας, υποστηρίζει ότι περισσότερο τον προβληματίζει η έλλειψη εργατικών χεριών και για τον λόγο αυτόν στρέφεται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με μηχανικά μέσα.

Ελάτεια Φθιώτιδας: Σταθερές οι εκτάσεις
Για τον Γιάννη Σταύρο, παραγωγό και έμπορο κηπευτικών από την Ελάτεια Φθιώτιδας, η εικόνα που παρουσιάζει το κρεμμύδι της περιοχής είναι καλή και τη χαρακτηρίζει όψιμη, σε σύγκριση με άλλες περιοχές. «Αυτό, σε συνδυασμό με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, θα είναι θετικό για τους παραγωγούς της περιοχής μας», τονίζει. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστήριξε ότι ο παραγωγός καρπώνεται αυτήν τη στιγμή από 80 έως 85 λεπτά στο χωράφι για τα κόκκινα κρεμμύδια και 70 με 75 για τα λευκά.

Πηγή ypaithros.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال