Εμφάνιση περονόσπορου στα αμπέλια


Συμπτώματα περονόσπορου (κηλίδες, εξανθήσεις) σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης εντοπίζει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Το Κέντρο συνιστά συνέχιση της φυτοπροστασίας, τονίζοντας πως όλα τα αμπέλια αυτή την περίοδο πρέπει να είναι προστατευμένα, καθώς βρίσκονται σε ευαίσθητο βλαστικό στάδιο, ενώ και οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, καλό είναι να προτιμώνται διασυστηματικά σκευάσματα, λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης και της ευαισθησίας των σταφυλιών.

Καλλιεργητικά μέτρα

Επιπλέον, το Περιφερειακό Κέντρο τονίζει πως η πυκνή-πολύ ζωηρή βλάστηση είναι επιβαρυντική για την καλλιέργεια και ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων-μυκήτων), ενώ κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Η βλάστηση αυτή πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα, ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία, η οποία είναι βασικός παράγοντας εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Ενημέρωση για τα αμπελόφυλλα

Παράλληλα, το Κέντρο προειδοποιεί πως με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα, συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν.4036/2012.

Τούτων λεχθέντων, εφιστά την προσοχή στα παρακάτω:

✱ Με εξαίρεση τα σκευάσματα Polyversum WP (Pythium oligandrum strain m1) και T34 BIOCONTROL (Trichoderma asperellum strain T34), οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν μόνο το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς, οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας, είναι πιθανό στα νωπά αμπελόφυλλα να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

✱ Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال