Ο δάκος έχει σύμμαχο τον καιρό – Σε κατάσταση ετοιμότητας οι ελαιοπαραγωγοί


Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι ΔΑΟΚ για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, με στόχο να μη δημιουργηθούν προβλήματα από τον δάκο. Οι υπηρεσίες είναι έτοιμες από πλευράς υλικών και προσωπικού για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας ο Ιωάννης Ράλλης εξηγεί ότι «φέτος οι ελιές θα είναι λιγότερες και ήδη υπάρχουν πληθυσμοί από σφήκες, κουνούπια και λογικά θα υπάρχει και δάκος πολύ νωρίς. Αυτή η χρονιά μοιάζει με τις προηγούμενες και αναμένεται να υπάρχει πρωιμότητα ως προς το έντομο και οψιμότητα ως προς τον καρπό. Από υλικά έχουμε από την περασμένη χρονιά στις αποθήκες και οι διαδικασίες προχωράνε κανονικά ως προς το προσωπικό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, η Δήμητρα Δημητρούλια αναφέρει ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιήσουμε ένα δίκτυο παγίδων που έχουμε, ώστε να έχουμε μία καλή εικόνα. Ο στόχος μας είναι να μπουν οι παγίδες μέχρι τις 2 Ιουνίου και ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί, αν συνεργαστούν οι εργολάβοι όπως πρέπει. Από αυτά που ακούμε μέχρι τώρα, το έντομο υπάρχει και είναι λογικό, γιατί δεν είχε χειμώνα και έτσι ξεκινάμε με πληθυσμούς. Οι προσλήψεις προχωράνε αφού τελειώνουν οι αιτήσεις (σ.σ. σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου). Από φάρμακα ήδη έχουμε τα περσινά και ο διαγωνισμός του 2023 είναι σε εξέλιξη», αναφέρει.

Από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας, η Κωνσταντίνα Σπανού μας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι κινήσεις που απαιτούνται για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και ήδη γίνονται έλεγχοι για τον δάκο και στις αρχές Ιουνίου θα βάλουν παγίδες. «Πρέπει να είμαστε λίγο πίσω στον τομέα της άνθισης και της καρπόδεσης, αλλά συνεχίζουμε να παρατηρούμε τις εξελίξεις», σημειώνει.

Τέλος, από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν φάρμακα για τον πρώτο ψεκασμό, αλλά και μελάσα για όλους τους ψεκασμούς. «Έχουμε ζητήσει από τους εργολάβους να επικαιροποιήσουν τα ληγμένα δικαιολογητικά, όπου αυτά υπάρχουν. Εντός των ημερών θα τοποθετήσουμε παγίδες και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τον πρώτο ψεκασμό μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στην περιοχή μας έχουμε καλή ανθοφορία, αλλά περιμένουμε αν θα υπάρξει και ανάλογη καρπόδεση».


Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال