Κερδίζει έδαφος η καλλωπιστική ελιά


 Νέοι δρόμοι ανοίγονται για τους φυτωριούχους που καλλιεργούν προϊόντα που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της αγοράς, όπως είναι η καλλωπιστική ελιά που αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία.

«Η ελιά είναι ένα δέντρο που το ζητάνε στο εξωτερικό για καλλωπιστικούς λόγους», τονίζει στην ypaithros ο Σωτήρης Σαλής, που από το Λουτράκι επενδύει στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Όπως εξηγεί, «στο Μαυροβούνιο δημιούργησαν ένα πάρκο ελιάς και τα δέντρα τα αγόρασαν από εμάς. Τα τελευταία χρόνια, στις φυτεύσεις καλλωπιστικών δέντρων παγκοσμίως έχει μεγάλη ζήτηση η ελιά. Στη Βόρεια Ευρώπη, για παράδειγμα, δεν φυτεύουν για να καλλιεργήσουν και να βγάλουν λάδι, αλλά μόνο για καλλωπιστικούς λόγους και το κοινό είναι απεριόριστο».

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του φυτού, σημειώνει ότι «υπάρχουν διάφορες κατηγορίες. Μία από αυτές μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο γραφείο και δεν χρειάζεται πολύ νερό, ενώ παράλληλα έχει εξαιρετικές αντοχές σε συνθήκες δωματίου. Αυτό είναι το μίνι φυτό, το οποίο έχει και ζήτηση. Από εκεί και πέρα ξεκινάμε από τα 60 εκ. και φτάνουμε στα 160, αφού τους έχουμε δώσει το σχήμα που θα επιθυμούσαν οι αγοραστές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πώληση της καλλωπιστικής ελιάς κυριαρχούσαν Ιταλοί και Ισπανοί, αλλά τώρα, λόγω της Χyllela, έχουν οπισθοχωρήσει και έτσι ανέβηκε η ελληνική αγορά. Η τιμή τους κυμαίνεται από 1 έως 15 ευρώ.

«Η ζήτηση είναι μεγάλη και εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της αγοράς, αφού δεν ασχολούνται πολλοί» καταλήγει ο κ. Σαλής.

(Γιώργος Αργυρίου - ypaithros.gr)

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال