Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η πληρωμή de minimis για τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα


Όπως δήλωσε στον agrotypos ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, η πληρωμή θα γίνει πριν το Πάσχα στους δικαιούχους παραγωγούς.

Κατόπιν γνωστοποίησης της απόφασης έγκρισης πληρωμής αποζημιώσεων καλλιεργειών στους παραγωγούς μήλων και καστάνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι συνεταιριστικές οργανώσεις κατέθεσαν ερωτήματα στην ΕΘΕΑΣ για τις ενισχύσεις σε ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα. Η ΕΘΕΑΣ μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί πως για την αποζημίωση των ως άνω καλλιεργειών δεν απαιτείται σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντιθέτως, για την αμεσότερη αποζημίωση των πληγέντων θα δοθεί μέσω de minimis αποζημίωση 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης, εξ' αιτίας των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση στην αγορά. Η απόφαση αναμένεται να γνωστοποιηθεί εντός των επόμενων λίγων ημερών.

Θυμίζουμε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών είναι το αίτημα δέσμευσης ποσού για την πληρωμή αποζημίωσης μέσω de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Ειδικότερα, σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 70 € ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση και αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα.

Επίσης στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνεται δέσμευση ποσού για αποζημίωση λόγω διαπιστωμένων και καταγεγραμμένων ζημιών λόγω  βροχοπτώσεων του καλοκαιριού για συγκεκριμένες καλλιέργειες με ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια στις Π.Ε Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Συγκεκριμένα το μέτρο αυτό αφορά τις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30% δυνάμει του από 7/9/2022 πορίσματος του αρμόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ημαθίας. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέμμα 80 € για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 € ανά παραγωγικό στρέμμα για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).

Όσοι παραγωγοί είναι δικαιούχοι και των 2 μέτρων θα λάβουν συνολικά 150 € (70 € + 80 €) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135 € (70 € + 65 €) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

(Παϊσιάδης Σταύρος - agrotypos.gr)

 

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال