Χάρτης Ιστοτόπου - Μελισσοκομία Χάρτης Ιστοτόπου - Καλλιέργειες Χάρτης Ιστοτόπου - Δενδροκαλλιέργεια Χάρτης Ιστοτόπου - Αγρότες Χάρτης Ιστοτόπου - Ειδήσεις Πότε ψεκάζουμε για το κυκλοκόνιο στης Ελιές

Πότε ψεκάζουμε για το κυκλοκόνιο στης Ελιές


 

Τη διενέργεια ψεκασμού για την προστασία της νέας βλάστησης της ελιάς από το κυκλοκόνιο συνιστά η ΔΑΟΚ της ΠΕ Σερρών.

Στα ελαιοκτήματα που υπάρχουν προσβολές, προτείνεται να γίνει ψεκασμός όταν το μήκος της νέας βλάστησης είναι 2-5 cm. Εφόσον συνεχίσουν να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 20-30 ημέρες.

Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια του φυλλώματος που ενδημεί στην ΠΕ Σερρών. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Όταν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας, προκαλείται έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιοδένδρων που πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής, που μπορεί να φθάσει έως και την ολική ακαρπία. 

Οι μολύνσεις

Οι μολύνσεις του μύκητα λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο, εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας (10-20 οC) και υγρασίας (διαβροχή του φύλλου τουλάχιστον για 24 ώρες).  Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν πηγή μολυσμάτων για το φθινόπωρο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές – ανήλιες περιοχές όπου υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή του φύλλου το πρωί (πρωϊνή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες). Για την προστασία της νέας βλάστησης την άνοιξη, συνιστάται κυρίως η χρήση μυκητοκτόνων με εξειδικευμένη δράση.

Προσοχή στις επιτραπέζιες

Επίσης, αυτή την εποχή πρέπει να δοθεί προσοχή στις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς (πράσινη) για την αντιμετώπιση των ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae. Προκαλούν ζημιές σε φύλλα, άνθη και καρπούς. Όπου σημειώθηκαν ζημιές τα προηγούμενα χρόνια και μόνο για τις επιτραπέζιες ελιές συνιστάται ψεκασμός με το κατάλληλο σκεύασμα όταν η ελιά βγάλει το δεύτερο ζευγάρι νέων φύλλων. Ο συγκεκριμένος ψεκασμός μπορεί να επαναληφθεί στην έναρξη της άνθησης ή στην πτώση των πετάλων.

Η επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους. Τέλος, η εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τους κατόχους πιστοποιητικού γνώσης της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων τηρώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης σύμφωνα με την ετικέτα.

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال