Ένα καινοτόμο θερμομονωτικό φιλμ στον αμπελώνα


 

Σε πειραματικό στάδιο είναι είναι η εφαρμογή ειδικού επενδυτικού καλύμματος σε μεγάλες εκτάσεις αμπελιών, για την αποφυγή της ζημιάς των ανοιξιάτικων παγετών

Θα μπορούσαν τα  επενδυτικά  καλύμματα να είναι το μέλλον για τις αμπελοκαλλιέργειες σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα; 

«Είναι 100% αποτελεσματικά κατά του παγετού και 100% απαγορευμένα στις περιοχές ονομασιών προέλευσης» λέει ο αμπελουργός του Μπορντό Loïc Pasquet, ιδιοκτήτης του Domaine Liber Pater στο Graves. Ο Pasquet παράγει επίσης κρασιά έξω από την περιοχή της ονομασίας και αποδεικνύει  το θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής των κηπευτικών καλυμμάτων  σε 5 εκτάρια των αμπελώνων του. Χάρη στην καινοτομία αυτή, τα καλυμμένα αμπέλια του δεν υπέστησαν τη ζημιά που προκάλεσε ο παγετός της Κυριακής 3 Απριλίου, στις γειτονικές, ακάλυπτες εκτάσεις.

Αφού υπέστη σοβαρές απώλειες καλλιεργειών λόγω παγετού το 2021, ο Pasquet πιστεύει ότι η χειμερινή κάλυψη «είναι η πιο οικονομική και βιώσιμη λύση». Το κηπευτικό αυτό υλικό προστασίας που χρησιμοποίησε κοστίζει 2.000 ευρώ/στρέμμα, και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. «Τα καλύμματα είναι εκεί για να διορθώσουν μια καταστροφική συνθήκη  που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η προτεραιότητα είναι να σωθεί το φυτικό υλικό», εξηγεί ο Pasquet. Και προσθέτει: «Τοποθετούμε το μονωτικό υλικό όσο διαρκεί ο παγετός και αφαιρούνται μέσα σε μια μέρα». Αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα για να επιτρέπεται η χρήση της τεχνικής σε περιοχές ονομασιών προέλευσης και είναι προφανώς πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή από τα κεριά και τις ανεμογεννήτριες πύργων.

Παρόλο που η χρήση των κηπευτικών επενδύσεων απαγορεύεται για τα AOC, η Εθνική Επιτροπή Ονομασιών Προέλευσης Οίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (INAO) είπε ότι «οι σχετικοί κανονισμοί έχουν καταστεί απαρχαιωμένοι και πρέπει να ενημερωθούν υπό το φως των καινοτομιών στο εξοπλισμό και αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και, ιδιαίτερα, στον καιρό». Ο INAO εργάζεται επί του παρόντος σε προτάσεις για αλλαγή και έχει αναθέσει την επιστημονική και τεχνική του ομάδα με μια αποστολή «να εξετάσει το θέμα της προστασίας των αμπελιών από τις άστατες και αντίξοες καιρικές συνθήκες, χωρίς να αλλοιωθεί η έννοια του terroir και επομένως μεταξύ των AOC και του κλίματος. Στο πλαίσιο της κανονιστικής και τεχνικής εξέτασης των συστημάτων προστασίας για την καταπολέμηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών, βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα πειράματα σε συστήματα κάλυψης αμπέλου (Chablis, Touraine, Savoy και Bordeaux)».

Πηγή - vitisphere.com (winetrails.gr)

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال