Ποιο είναι το όφελος και ποιος ο κίνδυνος του χιονιού στο αμπέλι


 

Τι συμβαίνει στα αμπέλια όταν χιονίζει;  Μπορεί να είναι ωφέλιμο;

Υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι και ανησυχίες για τους αμπελώνες όταν αρχίζει να χιονίζει. Τα αμπέλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τους 10 ° C και ενδεχομένως ,να νεκρωθούν από το υπερβολικό ψύχος, εάν η θερμοκρασία συνεχίσει να πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν. Οι χειμερινοί παγετοί είναι συχνά επικίνδυνοι σε δροσερές κλιματικές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Chablis – και λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη του κινδύνου παγετού, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης ψεκαστήρων, θερμαντήρων και αιολικών μηχανών στους αμπελώνες.

Στην περιοχή Ningxia της Κίνας, τα αμπέλια θάβονται βαθιά στο έδαφος για να τα προστατεύσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν  τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου. Η Βουργουνδία και η Καμπανία πλήττονται από κακούς παγετούς και το 2013, χιονοθύελλες κατέστρεψαν αμπέλια στην περιοχή Abruzzo στην Ιταλία. Ωστόσο, στο Gambino Vini, στην Αίτνα – όπου υπάρχει χιόνι στον αμπελώνα τους μία φορά το χρόνο – υποστηρίζουν ότι το ίδιο το χιόνι μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά του για τα αμπέλια τους. Το χιόνι στα φυτά μπορεί να είναι επικίνδυνο παγώνοντας ή καίγοντάς τα, αλλά έχει κάποια οφέλη για το έδαφος.

Τι συμβαίνει στα αμπέλια όταν χιονίζει;  Μπορεί να είναι ωφέλιμο;

Πρώτον, ικανοποιεί την ανάγκη για κρύο του ίδιου του φυτού, το οποίο συλλέγει μονάδες ψύξης – που σημαίνει καλύτερη βλάστηση και στη συνέχεια μια καλή παλαίωση. Φέρνει επίσης άζωτο από την ατμόσφαιρα στο έδαφος και λιώνει στο νερό βαθιά στο έδαφος. Τέλος, το χιόνι εμποδίζει το έδαφος να παγώσει και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας γύρω από τους μηδέν ° C.

Σε μια έντονη χιονόπτωση πριν κάποια χρόνια στη νότια Αγγλία, η Emma Rice, επικεφαλής οινοποιός στο Hattingley Valley στο Hampshire, δήλωσε ότι καθώς τα αμπέλια είναι αυτήν τη στιγμή αδρανή, το χιόνι δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.

Στην πραγματικότητα, λίγο χιόνι μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ασθένεια που θα μπορούσε να ''κρυφτεί''. Θα πρέπει οι θερμοκρασίες να είναι κάτω από τους -10 ° C  για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να φανεί επιζήμιο. 

(Βίκυ Παλιοκώστα - winetrails.gr)


Φωτογραφίες -  Παντελής Καπετανάκης
Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال