Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία των ξηρών καρπών


 

Βολικοί και θρεπτικοί, οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα νόστιμο σνακ και, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιοι σε λιπαρά, συμβάλλουν σημαντικά σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Οι ξηροί καρποί είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά, βρώσιμοι πυρήνες σπόρων που περικλείονται σε σκληρό κέλυφος – οι πιο δημοφιλείς είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια και τα φιστίκια, καθώς και τα κάσιους, τα κουκουνάρια, τα πεκάν, τα μακαντάμια και τα καρύδια Βραζιλίας.

Διατροφικά οφέλη

Μια μερίδα 30 g ανάμεικτων ξηρών καρπών παρέχει:

  • 174Kcal /722KJ
  • 7,1 g πρωτεΐνης
  • 14,7 γρ λίπος
  • 8,2g μονοακόρεστα λιπαρά
  • 3,5 g πολυακόρεστα λιπαρά
  • 3,5 γρ υδατάνθρακες
  • 1,9g φυτικές ίνες
  • 28 mg ασβεστίου
  • 67 mg μαγνησίου

Πλούσιοι σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν προστατευτική δράση στο σώμα το κάνουν βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ασταθών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, με τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα πεκάν να είναι από τα πιο πλούσια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που δυσκολευόμαστε να αφομοιώσουμε, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απορροφήσουμε περίπου το 5-15% των θερμίδων των ξηρών καρπών.

Υψηλοί σε λιπαρά

Με εξαίρεση τα κάστανα, οι ξηροί καρποί είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά , με επίπεδα που κυμαίνονται από 46% στα κάσιους και το φιστίκι έως 76% στα μακαντάμια. Ωστόσο, οι τύποι λιπών είναι εκείνοι που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, με υψηλότερα επίπεδα των φιλικών προς την καρδιά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Η συμπερίληψη των ξηρών καρπών στη διατροφή σας έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία της καρδιάς . Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη διατήρηση της υγείας της επένδυσης των αρτηριών, εξισορροπεί τη χοληστερόλη και μειώνει τη συσσώρευση εναποθέσεων που ονομάζονται πλάκες, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

ΠΗΓΗ

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال