«Μπλόκο» σε 578 φορτία ακατάλληλων εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών


 Σε όλες τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν φρούτα και λαχανικά με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων , πάνω από το ήμισυ προέλευσης Τουρκίας


Κατά τη διάρκεια του 2022, στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καταγράφηκαν από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 578 ειδοποιήσεις που προκλήθηκαν από υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φτάσει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Το 50,52% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2022, από την Τουρκία με 292 ειδοποιήσεις συνολικά, για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που προσπάθησε να εισαγάγει στις αγορές των χωρών μελών της ΕΕ

Οι πιπεριές ήταν το προϊόν που έφτασε από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό 78 περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, που στις περισσότερες περιπτώσεις καταστράφηκαν φτάνοντας στα σύνορα της κοινότητας.

Τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια με 72 ειδοποιήσεις, τα σταφύλια με 48, τα μανταρίνια με 23, τα ρόδια 13 περιπτώσεις, 12 στα πορτοκάλια, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται μεταξύ διαφόρων προϊόντων φρούτων και λαχανικών.

Την Τουρκία ακολουθούν η Αίγυπτος με 40, η Ινδία και η Ουγκάντα με 21 καθεμία, η Κένυα με 18, η Κίνα με 16, και με 13 κρούσματα έχουν βρεθεί σε φρούτα και λαχανικά από την Ταϊλάνδη, 10 από Μαδαγασκάρη, και 9 σε προϊόντα του Ισημερινού και του Ιράν, που συμπληρώνουν τη λίστα των 10 χωρών.

Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία

«Εφίσταται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις Χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών κατά το 2023 ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας καθότι στο 2022 οι επιδόσεις της xώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές», επισήμανε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas. 

Πηγή - Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Νεότερη Παλαιότερη
image

نموذج الاتصال